NES trojki prepušta kormilo USK-a

2 min. čitanja

Pomak poziva političke stranke da se okupe oko programske platforme, a ne podjele fotelja, međutim, odluka trojke iz Sarajeva trenutno je najvažnija za USK

Posljednjih dana najveći fokus svih političkih aktera koji su osvojili mandate u novom sazivu Skupštine USK-a usmjeren je na pregovore o većini i uspostavi nove vlasti.

– Volio bih da istu količinu energije, vremena i motivacije nova vlast pokaže na djelu u predstojećem mandatnom periodu i posveti se rješavanju krucijalnih problema, posebno u privredi, zdravstvu i obrazovanju, kazao je Elvedin Sedić iz bihaćkog Pomaka, stranke koja sa troje poslanika može napraviti prevagu između blokova, piše Oslobodjenje

Naime, iako je SDA, pobjednička stranka u Kantonu, počela pregovore, sve je izglednije da će NES sa SDP-om zadržati vlast u ovom kantonu. Nezvanično saznajemo da je SDA, otvorivši mogućnost da pregovara sa NES-om, izgubila na uvjerljivosti. Također je i Pomak, koji je bio protiv kombinacije sa NES-om, ublažio retoriku.

– Mi jesmo bili a priori protiv njihove politike u proteklom periodu, očekivali smo od njih da se ograde od određenih postupaka i pojedinaca u svojim redovima, ali oni to nisu učinili. Druge stranke nas nisu pratile u tome. Sad postoji šansa da NES ostane u većini, ali samo na način da oni budu dio većeg bloka, koji bi se sa federalnog nivoa, i u zavisnosti od dogovora trojke, reflektovao i na naš kanton. U takvoj većini NES ne bi imao vodeću ulogu, tvrdi Sedić.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić, koji je pojedinačno dobio najviše glasova u Kantonu, morao bi odstupiti sa dužnosti kako bi njegov NES, zbog ostanka u vlasti, prepustio kormilo SDP-u, NiP-u i Našoj stranci.

Predsjednik Pomaka i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također bi odustao od premijerske funkcije. Pod takvim pretpostavkama, očekuje se da će već naredne sedmice postići sporazum u USK-u.

Podijeli ovaj članak