Mogu li se masovne grobnice “koristiti” u predizbornoj kampanji: Čeka se odluka CIK-a

6 min. čitanja

O izjavama kandidata SDA na predizbornom skupu, Amora MaÅ”ovića i Sebije Izetbegović, u kojima spominju masovne grobnice i ponovno stradanje BoÅ”njaka u BiH, na kraju će raspravljati i Centralna izborna komisija BiH. Naime, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković podnio je prijavu CIK-u protiv kandidata SDA zbog govora mržnje.

Podsjećamo, MaÅ”ović je prvi na skupu počeo spominjati TomaÅ”icu i druge masovne grobbnice, kao i imena djece čiji su posmrtni ostaci otkriveni u tim grobnicama.

–Ā Sve ove staze i stazice koje su se odvojile od ovog utabanog magistralnog puta vode samo na jedno mjesto. Vode vas u jamu LaniÅ”te duboku 22 metra i vode vas do cucle i flaÅ”ice četveromjesečne Amile Džaferagić i vode vas u jamu Lipovača u Nevesinju duboku 66 metara, na čijem dnu nismo naÅ”li crvene gumene čizmice malog Amara Ploskića iz Mostara, Å”to tog Bajrama krenu u Presjeku kod Nevesinja da provede svoj prvi Bajram sa svojom nanom. Staze i stazice vode i do male novorođene Fatime Muhić u masovnoj grobnici u Potočarima. Te staze i stazice na kraju će nas odvesti u tekuće grobnice Drine, u TomaÅ”ice, u Srebrenice, u LjeÅ”evo i sve ove grobnice koje su do ovog časa pronađene. Zato vam kažem, a vi opet po svojoj savjesti, jedno je sigurno. Bakir Izetbegović za predsjednika, SDA na svim nivoima, kantonalnim, federalnom i državnom nivou. Živi bili, poručio je MaÅ”ović sa bine.

Na njegove riječi se nadovezala i Izetbegović.

–Ā Selam alejkum i dobro veče. Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju, kako reče naÅ” Amor, voditi u TomaÅ”ice, logore, straÅ”ite i masovne grobnice, kazala je Izetbegović.

Ovaj njihov istup i koriÅ”tenje masovnih grobnica u predizborne svrhe izazvao je lavinu negativnih komentara na druÅ”tvenim mrežama. Među onima koji su kritikovali ovakav istup bio je i Konaković.

–Ā Koliko bolestan moraÅ” biti da ovo izjaviÅ”? Kakvo je to pomračenje uma? Samo pomestā€™ ovo, napissao je Konaković u komentaru uz video sa ovog skupa SDA.

Nakon Å”to je krenula lavina kritika, oglasio se i Kantonalni odbor SDA Sarajevo, pokuÅ”avajući pojasniti Å”ta su MaÅ”ović i Izetbegović namjeravali poručiti svojim istupima.

–Ā BoÅ”njake u masovne grobnice vode oni koji nisu podržali zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u i koji su na taj način umanjili Å”anse za dobijanje većeg broja mandata u Narodnoj skupÅ”tini RS-a. To su oni koji odbijaju priliku za zaustavljanje antidržavnog djelovanja i sprječavanje provođenja aparthejda na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je počinjen genocid

Činjenica je da BoÅ”njake u koncentracione logore vode oni koji su nakon dvanaest godina grad Mostar isporučili onima koji veličaju zločine paradržavne tvorevine tzv. Herceg-Bosne. To su isti oni koji su podlegli pritiscima i u Neumu prihvatili nedemokratske prijedloge i rjeÅ”enja, za Å”ta su bili pohvaljeni od brojnih lobista i državnog vrha Republike Hrvatske.

BoÅ”njake u političko ropstvo, koncentracione logore i masovne grobnice vode oni koji branioce Sarajeva nazivaju ā€œseljacimaā€, koji u gradu ā€œÅ¾ivih lomačaā€ ViÅ”egradu, paradiraju uz trube, srpske pjesme i zastave. To su oni kojima smeta ezan i koji bi da drže moralne lekcije jedinom vjerskom poglavaru u Evropi, koji je nakon Drugog svjetskog rata bio žrtva koncentracionih logora.

Nastojanja da se pomjere granice dopuÅ”tenosti BoÅ”njacima da otvoreno i glasno govore o svojoj patnji, da artikuliraju svoje nacionalne, kulturne i političke interese, predstavljaju pokuÅ”aj ā€œyutelizacijeā€ stvarnosti, raspamećivanja i odrođavanja naroda nad kojim je počinjen genocid. To je hegemonistička agenda koju provode neprijatelji i razbijači Bosne i Hercegovine, koji BoÅ”njacima umjesto uređene demokratske države i njene evropske perspektive, priželjkuju ā€œpalestinizacijuā€ i nestanak. Tu agendu SDA neće prihvatiti, nikada!, navvodi se u saopćenju KOSDA Sarajevo.

Predajući prijavu CIK-u Konaković je za N1 kazao kako jeĀ konsterniran načinom na koji je govorila Sebija Izetbegović, bez ikakvog grča na licu, ali i salvom aplauza iz publike na njene riječi.

–Ā Razgovarao sam sa MaÅ”ovićem, on mi je u nekoliko poruka objasnio da nije imao misao da pokaže prstom u pojedince ili političke projekte, on ima tu neku svoju SDA političku ideologiju u kojoj misli da mi svi mi trebamo biti skupa, ali mi je u nekoliko poruka ljudski objasnio i pozivam ga da to kaže javno, da to nije bio njegov cilj, za razliku od Sebije Izetbegović kojoj je to bio direktan cilj da zloupotrebom naÅ”eg stradanja i to da vrijeme dok nije bila u BiH, pokazuje prsrtom u sve borce, u članove Å”ehidskih porodica u majke u ljude koji su unutar NiP-a, koji nisu u SDA, proveli u SDA. Ovo je podjela na normalne i nenormalne ljude. To saopÅ”tenje je joÅ” bolesnije, istakao je Konaković.

Podijeli ovaj članak