Vlada Hrvatske priznala da je sa Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona BiH, Komšić: Stvari napokon isplivale na površinu

4 min. čitanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući priznanje Vlade Hrvatske da je dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, poručio je da su stvari napokon isplivale na površinu.

“To je nažalost postalo standardno u našoj političkoj praksi i u javnosti. U svakoj drugoj zemlji bi bio prvorazredan skandal, pljuštale bi ostavke, povlačili bi se i diplomati. Međutim, u našoj zemlji to je samo jedna crtica u ovom predizbornom folkloru, tako da ja ne vjerujem da će biti nekih drugih efekata, sem toga”, rekao je Komšić u razgovoru za Anadoliju.

Međutim, kako je naveo, dobro je da su stvari napokon isplivale na površinu.

“Mi to sve znamo, ali znate kako to nekad izgleda. Bez obzira na to što vi znate i iznesete neke stvari u javnosti, ljudi obično žele da se uvjere ono, što bi se reklo, da vlastitim očima nešto vide, pa da onda potvrde ono što ste im vi govorili. Bezbroj sam puta bio u takvoj situaciji”, dodao je Komšić.

Vlada Hrvatske je priznala da je dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u jučerašnjem saopćenju objavljenom na zvaničnom Twitter profilu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) je u intervjuu za Anadoliju kazao je da smatra je ova informacija ugledala svjetlo dana isključivo zbog unutrašnje svađe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s jedne i premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade s druge strane.

“Ali ja cijenim da je dobro da je izašlo, da svi vidimo i da je svima jasno o čemu se tu radi. Kažem, mi to znamo i nije to samo par mjeseci, par mjeseci su radili na ovim zadnjim Schmidtovim (visoki predstavnik Christian) potezima i to ne samo oni, i Schmidt je bio spreman da ide u tom pravcu. Omeli su ga otpori ovdje u Sarajevu, omeli su ga protesti i nepostojanje saglasnosti njegove matične zemlje, Savezne Republike Njemačke, koja je odbila takav pristup rješavanju problema u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Komšić.

Naravno, kako je rekao, svako je tu nastupao iz svog razloga.

“Mi, ovdje u Bosni i Hercegovini, građani Bosne i Hercegovine, odbijajući bilo kakvu vrstu daljih podjela, jer već je dovoljno teško živjeti u tako podijeljenom društvu i zemlji. Neke druge zemlje, iz svojih – ne znam je li pretjerano reći – geopolitičkih interesa na Balkanu. Savezna Republika Njemačka iz svojih razloga, jer drugačije vide rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Komšić i dodao:

“Dakle, svako je imao svoje razloge za i protiv, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku je da Schmidt to nije uradio i mislim, bez obzira na to koliko ga u to gurali, on to neće uraditi sve do onog trenutka dok njegova matična država ne kaže da je to uredu, jer i on računa, i on je čovjek, proći će ovdje mandat, treba se vratiti u Saveznu Republiku Njemačku i nastaviti političku karijeru. On zna da mu to ne bi bio plus u tom slučaju.”

Podijeli ovaj članak