Podžić: Ne štitim ratne zločince u Ministarstvu odbrane BiH

2 min. čitanja

Ministar odbrane Sifet Podžić reagirao je na navode portala Tačno. net o navodnoj zaštiti ratnih zločinaca.

Naime, u tekstu pod naslovom “Između HDZ-a i DF-a: Kako je Ministarstvo odbrane BIH zaštitilo ratnog zločinca” u tekstu se govori o ratnim zločinima protiv srpskog civilnog stanovništva na prostoru Livna u toku rata u BiH. U tekstu je akcenat stavljen na slučaj Joze Perića, koji je zadržao poziciju šefa Odjela za sigurnost i kontraobavještajne poslove nakon podizanja optužnice i izricanja presude za ratne zločine. U tekstu se navodi kako je Periću, po sili zakona, morala biti oduzeta dozvola za pristup tajnim podacima, kao i da je morao biti suspendovan. Kao najodgovornije osobe za ovo nepoštivanje zakonskih procedura, te da je osuđeni ratni zločinac i dalje visokopozicionirani službenik Ministarstva odbrane, u tekstu se navode bivša ministrica Marina Pendeš, ali i aktuelni ministar Sifet Podžić.

Zbog navoda iznijetih u tekstu ministar Podžić najavljuje tužbu.

– Navodi portala Tačno. net u pomenutom slučaju potpuno su netačni a uzimajući u obzir da su sa naše strane upoznati o detaljima slučaja Perić, u potpunosti su zlonamjerni i politički motivisani. Imajući u vidi činjenicu da smo bili dostupni za sve relevatnte informacije koje su ignorisane u tekstu, ovim putem najavljujem neizostavnu tužbu, navodi se u Podžićevoj izjavi.

On svu krivicu za ovo nepoštivanje zakonskih procedura svaljuje na bivšu ministricu.

– Hronologija slučaja je sljedeća. Bivša ministrica Marina Pendeš sakrila je saznanje da je Periću oduzeta sigurnosna dozvola i o tome nikoga u Ministarstvu odbrane nije upoznala osim prvostepeno osuđenog Perića. Po saznanju toga hitno sam djelovao i poduzeo sve zakonom propisane mjere, za što postoji uredna dokumentacija, pa je ocjena o mojoj indolentnosti potpuno promašena i zlonamjerna. Mi još nismo od Vrhovnog suda FBiH dobili zvaničnu potvrdu da je presuda pravosnažna. Sa zadovoljstvom ćemo obavijestiti javnost o rezultatima kompletnog procesa po njegovom završetku. Ja se u Ministarstvu ne bavim politikanstvom nego poštujem zakone i procedure, istakao je Podžić.

Podijeli ovaj članak