Ministarstvo pravde BiH pojašnjava: Hoće li osuđeni ratni zločinac Stojan Župljanin prijevremeno na slobodu?

2 min. čitanja

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine demantiralo je danas napise pojedinih medija “da ovo ministarstvo daje legitimitet davanju garancija da se prijevremeno na slobodu pusti osuđeni ratni zločinac Stojan Župljanin, kao i da ministar pravde ‘blokira‘ upis presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”.

– Ministarstvo pravde BiH, kao i Vijeće ministara BiH, ne daju legitimitet niti garancije za prijevremeno puštanje na slobodu osuđenika koji su osuđeni pred MKSJ, o tomu odluku donosi Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove. Ako Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove ocijeni da su ispunjeni uvjeti za prijevremeno puštanje na slobodu, garancije da će se postupi po zahtjevima koje nalože, daje nadležna vlada entiteta po mjestu prebivališta osuđenog – saopćeno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva pravde BiH, istodobno, ističu kako će u okviru svojih ovlasti upoznati Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove o stavovima i uznemirenosti dijela javnosti u vezi ovog slučaja, a kako bi bila donesena pravilna i pravedna odluka.

– Ministarstvo pravde BiH, ne blokira i ne opstruira upis presuda MKSJ u kaznene evidenciju. Upravo suprotno, na ovu temu smo obavili sastanak s tajnikom i predsjednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizama za kaznene sudove, a sve s ciljem zaključivanja posebnog Memoranduma na temelju kojeg bi bili ovlašteni da presude MKSJ dostavimo nadležnim institucijama – navode iz Ministarstva, demantirajući medijske napise u vezi s tim.

Nadalje navode kako su, radi ubrzanja tog postupka, imenovali kontakt-tačke, te kako aktivno s ovlaštenim predstavnicima Međunarodnog rezidualnog mehanizma nastoje usuglasiti tekst memoranduma, “budući je Međunarodni rezidualni mehanizam postavio zahtjeve pod kojim će uvjetima biti preuzeta dokumentacija te potom proslijeđena nadležnim institucijama”.  

– Jučer smo dobili konačan prijedlog Memoranduma od  Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove s prijedlozima amandmana, te se nadamo da ćemo uskoro zaključiti memorandum. Napominjemo, pitanje upisa presuda MKSJ ministar Davor Bunoza postavio je kao prioritetno na početku svojega mandata i Ministarstvo pravde BiH aktivno postupa kako bi smo dobili konačno rješenje – navodi se u saopćenju/reagiranju Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak