Šef turske diplomatije Fidan sastao se sa Szijjartom: Najoštrije osuđujemo opetovane napade na Kur'an u Evropi

2 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da će Republika Turska u kratkom periodu biti među najjačim državama svijeta.

Szijjarto se u Budimpešti sastao s turskim kolegom Hakanom Fidanom i razgovarao o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Szijjarto je nakon sastanka kazao da Mađarska i Turska dalje razvijaju bilateralne odnose, a da će Turska uskoro biti među najjačim državama svijeta.

– Uloga Turske je mnogo veća u ovom novom dobu. Njema uloga je veoma važna, ne samo za Mađarsku, već i za Evropu u pogledu sigurnosti – kazao je Szijjarto.

Šef mađarske diplomatije je osudio nedavne napade na Kur'an u Evropi i kazao da je neprihvatljiv bilo kakav napad na vjerske simbole i vrijednosti.

– Mađarska je kršćanska zemlja. Nama je neprihvatljivo skrnavljenje svetih knjiga bilo koje religije – poručio je Szijjarto.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je kazao da Ankara najoštrije osuđuje opetovane napade na Kur'an u Evropi i da je u ozbiljnim razgovorima sa međunarodnim akterima, islamskim zemljama i zemljama u kojima se takvi napadi događaju.

Podsjetio je da je Turska pokrenula niz inicijativa za suzbijanje takvih pojava i da je Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava definiralo napade na Kur'an kao djelo vjerske mržnje.

– Sve je počelo spaljivanjem knjiga u Evropi. Kao i sada, spaljivane su pod nadzorom države. Koncentracioni logori nakon spaljivanja knjiga, a znamo šta se dalje dogodilo – kazao je Fidan.

Fidan je kazao da se takvi napadi ne mogu opravdavati slobodom izražavanja.

Szijjarto i Fidan su razgovarali i o procesu integracije Turske u Evropsku uniju, kao i o drugim važnim pitanjima za odnose i saradnju Ankare i Budimpešte. 

Podijeli ovaj članak