Mapa pokazuje koliko litara vina se popije godišnje: Pogledajte na kojem mjestu je BiH

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Neko je na Redditu podijelio interesantnu mapu koja pokazuje koliko litara vina u prosjeku na godišnjem nivou stanovnici pojedinih evropskih država popiju.

Iako bi se pomislilo da i tu “dobro stojimo”, ipak su bh. građani među onima koji potroše najmanje litara vina po glavi stanovnika na godišnjem nivou.

Naime, prema podacima koje je objavio portal landgeist.com, a koji se inače bavi kreiranjem zanimljivih statističkih mapa, Bosanci i Hercegovci popiju oko četiri litra vina po glavi stanovnika godišnje.

S tim rezultatom svrstali smo se među nacije koje troše najmanje količine vina u Evropi. Od nas lošije stoje samo Turska s jednom, te Ukrajina s tri litre po glavi stanovnika.

Kad je riječ o zemljama okruženja, definitivno najviše vina ispijaju Slovenci, čak 44 litre. Kad je riječ o bh. susjedima, Hrvatska troši 29, Crna Gora 20 i Srbija “samo” 14 litara godišnje po stanovniku.

Rekorderi među vinopijama su, a ko drugi nego Francuzi, koji na godišnjem nivou ispiju rekordna 54 litra vina, a na drugoj poziciji su Italijani s 40 litara po glavi.

Zanimljivo je, iako je uvriježeno mišljenje kako Rusi mnogo piju, pa čak se i kaže pije kao Rus, oni prema ovoj mapi pokazuju zavidnu suzdržanost u ispijanju vina sa samo 8 litara na godišnjem nivou.

Avaz.ba

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare