Lucifer ili Kerber, nije ni važno: Nadležni se ne javljaju, a građani se snalaze

4 min. čitanja

Lucifer je stigao, a Kerber dolazi. Regionalni i svjetski mediji posljednjih godina pišu o izrazito visokim temperaturama ljeti, a većina za toplinski val koristi naziv Lucifer. Očekuje se da će toplotni val Kerber donijeti ekstremne uslove u sljedećih nekoliko dana. Kako se čuvamo i imamo li u BiH preventivne mjere?

Kreme i voda

U Beču postoji 18 ulica za rashlađivanje tokom velikih vrućina. Madrid planira gradnju vjetrovitog parka, kojim će se temperatura u gradu sniziti za četiri stepena Celizijusa. Imaju li nadležni u BiH planove? Mogu li se građani uzdati u njih? Možda. Da li gradske vlasti u Banjoj Luci i Sarajevu brinu o ovim stvarima? Možda. Do objave ovog teksta ostalo je na – možda. Šta je u njihovoj nadležnosti po ovom pitanju, za sada ćemo ostati uskraćeni za odgovor. Nadamo se da od planiranja zaštite građana nemaju vremena odgovoriti na upite.

Glasnogovornik Uprave civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović kaže da je značajan iskorak napravljen.

Resorno ministarstvo apeluje na poslodavce da razmotre mogućnost prekida radova na otvorenom od 12 do 17 sati

– Je li to ona razina koju bismo svi željeli, vjerovatno još nije. Ali, ozbiljan pomak u tome kako zapravo reagirati u slučaju bilo kakve ugroze je napravljen. Pomak je napravljen i u smislu naših civilnih zaštita i vatrogasnih postrojbi, kaže Pavlović.

Prije tri dana Srbiju je zahvatio jak toplotni val, pa je u mnogim mjestima mjerena dnevna temperatura viša i od 40 stepeni, a prvi put ovog ljeta zabilježene su i tropske noći u kojima temperatura ne pada ispod 20 stepeni. Beograd je odlučio pomoći svojim građanima, pa su cisterne sa vodom za piće postavljene na nekim od najprometnijih mjesta. A našim građanima izgleda i ne smeta toplota. Na ulicama smo zabilježili veliki broj šetača.

– Ne čuvam se nikako, nemam nikakvih zdravstvenih problema, još sam fin i mlad, govori nam jedan Sarajlija.

– Ponesi vode, osvježi se, kazala je jedna sugrađanka.

– Ne čuvam se pretjerano, imam kremu, pa se mažem, istakla je jedna Sarajka koja je u šetnju povela i svog ljubimca psa, za kojeg kaže da dobro podnosi toplotu.

– Pijem dosta vode, kad mogu, odem na bazen ili na more, objašnjavaju sugrađani.

Požari

Kako bi se spriječila dehidracija, savjetuje se unos dovoljno tekućine, negazirane vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera. A poznato je da toplotni val uzrokuje i požare.

Temperature koje prelaze 36 stepeni predstavljaju ekstremne uslove i za život i za rad

– Ja znam da smo mi još u ožujku – to radimo iz godine u godinu – uputili apel kroz dopis svim nadležnim institucijama i tijelima, koji su u skladu sa zakonom o zaštiti od požara obvezni uraditi određene preventivne radnje kako bismo napravili što je moguće više da bismo spriječili moguća, nagla širenja požara i tomu slično, napominje Pavlović.

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, shodno najavama visokih temperatura u julu, izdalo je preporuke poslodavcima da poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili radnike.

Podijeli ovaj članak