Osvajači medalja na Matematičkoj olimpijadi stigli kući: Naši učenici su najbolji iz regije

3 min. čitanja

Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu održanoj od 3. do 13. jula u Chibi u Japanu, olimpijski tim Bosne i Hercegovine je postigao izuzetan uspjeh osvojivši jednu srebrnu, četiri bronzane medalje i jednu počasnu pohvalu. U sastavu olimpijskog tima su bili: Vuk Janković, Andrej Krčmar, Benjamin Mujkić, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Harun Alibegović.

Srebrnu medalju osvojio je Andrej Krčmar, učenik I razreda JU “Gimnazija”, Banja Luka. Bronzane medalje osvojili su Vuk Janković, učenik IX razreda JU OŠ “Vuk Karadžić” – Trebinje, Benjamin Mujkić, učenik II razreda JU Druga gimnazija Sarajevo, Ervin Macić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo i Mirnes Fehrić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo.

Počasnu pohvalu osvojio je Harun Alibegović, učenik III razreda, Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo. Lideri olimpijskog tima bili su Adisa Bolić i Goran Janković.

Tim su dočekali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Seanada Salihović, zajedno sa roditeljima i predstavnikom Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

– Naši učenici su i na ovoj olimpijadi pokazali izuzetno znanje. U konkurenciji 112 zemalja, Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, isti ekipni rezultat kao prethodne godine i najbolji u posljednjih 20 godina. Na ovogodišnjim matematičkim olimpijadama naši učenici su osvojili ukupno 17 olimpijskih medalja. Devet učenika iz Kantona Sarajevo osvojilo je 11 medalja. Vlada Kantona Sarajevo osigurala je finansijsku podršku za pripreme naših učenika za odlazak na olimpijadu, istaknula je ministrica Hota-Muminović.

U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Udruženje matematičara KS posvećeno je radu sa našim najizvrsnijim takmičarima. Čestitke našim olimpijcima, njihovim porodicama, nastavnicima, mentorima, školama i prijateljima, kao i liderima tima Bosne i Hercegovine, poručili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, navodi se u saopćenju.

 

Podijeli ovaj članak