Livanjska kombinatorika: Podržali su Krišto, ali neće sa HDZ-om

4 min. čitanja

U Kantonu 10, gdje su registrovana 65.504 birača, prema posljednjim podacima CIK-a, prebrojano je oko 23 hiljade glasačkih listića. U izborima za Skupštinu Kantona zasad vodi Hrvatski nacionalni pomak (HNP), koji ima 200 glasova više od drugog HDZ-a.

Premijer Vlade Livanjskog kantona Ivan Vukadin, po svemu sudeći, ostaje na vlasti. Njegov Pomak će imati šest zastupnika u Skupštini, po pet mjesta zasad imaju HDZ 1990 i HDZBiH, SDA 2, te SDP, Srpska sloga i Srpsko jedinstvo po jednog zastupnika.

Stvarno zajedništvo

– Mislim da će Vukadin predvoditi Vladu i dalje, te će sa HDZ-om 1990 i klubom Hrvata od 11 poslanika diktirati sastav nove većine u kojoj će, vjerujem, biti 17 zastupnika, kazao nam je Duško Radun, zastupnik koji ulazi u novu većinu kao kandidat koalicije Srpska sloga i kao predsjednik SNSFBiH, a na osnovu glasova koje je dobio iz Drvara, Grahova i Glamoča.

U Tomislav-Gradu, gdje je registrovano 19.315 birača, Krišto je dobila 6.436,
dok je Komšić dobio 251 glas

Stranka HNP je već ranije smijenila Vladu ovog kantona i ukazala na pogubnost politike HDZ-a BiH predvođene Draganom Čovićem. Ovim izbornim rezultatima dokazali su da imaju i podršku građana.

Ipak, nisu ostvarili svoj drugi cilj, a taj je bio da ipak izaberu Borjanu Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Pokazali smo plebiscitarnu podršku za izbor hrvatskog člana Predsjedništva unatoč različitim stranačkim taborima unutar hrvatskog korpusa, čime dokazujemo da smo za stvarno zajedništvo i nacionalne interese koji su iznad stranačkih i osobnih, oglasio se Hrvatski nacionalni pomak.

Poraz Borjane Krišto u ovom dijelu zemlje i susjednoj Hrvatskoj povezuju se sa porazom Bakira Izetbegovića.

– Koštalo ih je toga, jer su birači SDA glasali za hrvatskog člana Predsjedništva Komšića, ustvrdio je za Hinu Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Parlamentu EU.

Izlaznost u općinama sa hrvatskom većinom bila je katastrofalna, navodi Vedran Đulabić, izvanredni profesor Sveučilišta u Zagrebu.

– Treba znati da su izbori najbolje mjesto da se nekome da status persona non grata. Neka mi objasne, ako su Hrvati, kao što oni tvrde, toliko ugroženi, zašto izlaznost nije bila veća i zašto tako nisu dodali 50 hiljada glasova “legitimnoj” kandidatkinji i prekinuli diskriminaciju i ugnjetavanje, napisao je profesor na Twiteru.

Premijer Ivan Vukadin odbija insinuacije da birači u njegovoj županiji nisu učinili dovoljno.

– Tomislav-Grad i Livno su svojim glasovima pokazali da su za gospođu Krišto, jer je dobila preko 80 posto potpore u ova dva grada, a isto tako kad govorimo o izlaznosti, to stvarno možemo protumačiti jedino kao spin bošnjačkih medija u Federaciji kako bi pokušali opravdati nametanje nelegitimnog predstavnika Hrvatima po četvrti put u zadnjih pet izbornih procesa. Nelegitimnog Komšića 16 godina zaista je previše, rekao nam je Vukadin.

Analize slijede

U HDZ-u BiH nisu nezadovoljni, njihov kandidat za Predsjedništvo nikad nije bio bliže da pobijedi Željka Komšića.

– Još čekamo konačan rasplet situacije, ima puno neprebrojanih mjesta i organi stranke tek trebaju izanalizirati ove izbore. Ali, mi smo zadovoljni rezultatima. A što se tiče odaziva birača, to je također realna slika, otprilike kao i na prošlim izborima, kazao nam je Anđelko Maslać, glasnogovornik HDZ-a BiH.

 

Podijeli ovaj članak