(VIDEO) Postizborna križaljka/Kako do vlasti na državnom nivou: Ko je rahat, a ko se bavi matematikom?

8 min. čitanja

Nakon što je obrađeno 88,54 posto biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, vidljivo je da su SDA i SNSD osvojili najviše glasova. U Federaciji BiH obrađeno je 85,86 posto biračkih mjesta, a SDA je dobila 198.787 glasova. HDZBiH sa koalicionim partnerima osvojio je 123.273 glasa, slijedi ih SDP sa 105.420 glasova. Izborni prag od tri posto u Federaciji BiH za PSBiH prešli su i Željko Komšić – za građansku državu – DF/GS sa 79.823 glasa, stranka Narod i pravda je osvojila 63.913 glasova, NES – Za nove generacije 38.029 te Naša stranka 37.948.

Sve je otvoreno

U Republici Srpskoj obrađeno je 91,60 posto biračkih mjesta. SNSD-u je povjerenje ukazalo 230.890 građana. Iza njih je SDS sa 100.961 glasom, PDP je osvojio 64.902, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića 29.347 glasova. Izborni prag su prešli i Demos koji je osvojio 27.879 glasova, Ujedinjena Srpska 22.098 te Socijalistička partija Petar Đokić – SNP 20.747. Prema jučerašnjim podacima objavljenim u 15 sati, SDA je osvojila 20.606, a DNS 19.118 glasova.

Prema podacima iz CIK-a BiH, pri izboru poslanika u Parlamentarnu skupštinu BiH dosad je 126.939 nevažećih listića

Prema ovom broju glasova, SDA bi u Predstavničkom domu PSBiH trebala imati najmanje osam mandata. Na drugom mjestu je SNSD koji, za sada, ima sigurnih šest, HDZBiH bi trebao imati pet, SDPBiH četiri, DF/GS tri, NiP tri, SDS dva, PDP dva, NES dva, Naša stranka dva, PDA, Ujedinjena Srpska, SP i Demos, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića po jedan.

Iako podaci nisu konačni, aktuelizirana je priča o tome ko će činiti državnu vlast.

– U ovom trenutku može se reći sa sigurnošću da SDA ima devet zastupnika, a kao što je poznato 19 je kontrolni paket. Znači u pitanju je samo s kim iz Federacije možemo da eventualno pravimo većinu. Stoga se mogu desiti dvije opcije. Jedna je da HDZ i SNSD koji imaju strateško partnerstvo posegnu, a evo već imaju najave trojke, šestorki ili jedanaestorke da oni im budu partneri iz FBiH na državnom nivou i u federalnom Parlamentu. Onda je to eliminacija SDA kao pobjedničke stranke iz parlamentarne većine – što znači iz Vlade Federacije i Vijeća ministara, a što je na neki način prevara birača. No, matematički je to moguće. Druga je varijanta da SDA ponovo sa nekim političkim partnerima iz manjeg bh. entiteta i HDZ-om napravi parlamentarnu većinu koja bi možda bila minimalna, ali bi na neki način odražavala volju građana BiH, kazao je za O kanal i Oslobođenje Šemsudin Mehmedović (SDA).

Ističe kako su sve opcije otvorene.

– Ali mislim da je, s obzirom na podršku iz nekih međunarodnih krugova, više vjerovatno da će oni natjerati ove sadašnje opozicione političke faktore da eliminišu SDA iz vlasti, što je vrlo negativno, ali matematički je to moguće, podvlači Mehmedović.

Denis Zvizdić (NiP) smatra da će doći do promjena o kojima se pričalo u toku izborne kampanje:

– Rezultati ovoga glasanja pokazuju upravo ono što sam prije mjesec rekao u intervjuu – da će trojka, odnosno opozicija koja je podržavala kandidata za člana Predsjedništva BiH, sada izabranog člana Predsjedništva, gospodina Denisa Bećirovića imati istinski i stvarni koalicioni kapacitet za formiranje vlada ne samo na nivou BiH nego i Federacije, ali i na nivou većeg broja kantona.

Podjela plijena

Ističe da su ovi izbori, bez obzira na činjenicu da su stranke kao što su SNSD, SDA itd. imale pojedinačno najveći broj dobivenih glasova, pokazali da ljudi žele promjene i da žele stranke koje čine programske koalicije i žele napredak BiH.

Osvrćući se na stranke iz RS-a, Zvizdić ističe da sve zavisi kakav će izborni rezultat polučiti.

Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, poručio je Dodik

– Dakle, onaj ko želi da bude dio Vijeća ministara, taj mora imati minimalno pet zastupnika koji dolaze sa teritorije RS-a radi glasanja u Predstavničkom domu i stvaranja stabilne koalicije koja će imati jasne zadatke i rokove šta će raditi u kojoj godini mandata. Ako to opozicija uspije ostvariti, a još ne znamo da li je to moguće, onda se i oni pojavljuju sa nekim koalicionim kapacitetom. U ovom trenutku nije takav slučaj. Dakle, SNSD ima dominantan broj zastupnika i njegovi koalicioni partneri imaju šansu da dobiju još jednog ili dva zastupnika kroz kompenzacijske mandate u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, objašnjava Zvizdić.

Branislav Borenović (PDP) kazao je kako je maksimalno kao predsjednik partije fokusiran “da ovu izbornu krađu istjeramo načistac”.

– I uopšte se ne bavim, to mi je miljama daleko da uopšte ne razmišljam o bilo kakvim kombinacijama, tim brutalnim, prokletim podjelama plijena. Besmisleno je pričati o bilo kakvom formiranju vlasti kada ste na vlast doveli ljude koji su krali, koji su na izborima pokrali građane i vi očekujete sutra da s nekim formirate vlast, to ne dolazi u obzir. A vi moj stav znate o pitanju vlasti u RS-u. Nismo nigdje sa tim ljudima na lokalnom nivou, mi smo to raščistili. Zbog toga smo možda dobili manje glasova u nekim sredinama, ali smo bar čisti – ono što kažete vi ovdje u Sarajevu rahat, navodi Borenović.

Odlazeći član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik i lider SNSD-a kazao je da će ista koalicija formirati Vladu RS-a, skupštinsku većinu te da će ostati zajedno i na državnom nivou.

– Spremni smo da otvorimo mogućnost razgovora i sa drugima, izvan ove koalicije, o učešću u strukturama, ali to mora da bude dogovor svih. Osvrnuli smo se na pokušaje osporavanja rezultata. Svako može to da čini, ali u okviru zakona. Niko ne smije da ugrožava stabilnost i sigurnost građana u RS-u. Mi smo pobjednici izbora, naglasio je Dodik.

On je dan ranije kazao da će “Republika Srpska insistirati da ima svog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara”.

– Za to ćemo se zalagati u narednom periodu, rekao je Dodik za RTRS.

Neugodna pozicija

Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara, Dodik smatra da je “moguće da se Bošnjaci objedine u Sarajevu” i da u saradnji sa opozicionim strankama iz RS-a formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH, kako je rekao, “u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba”.

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima i da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

– Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati, rekao je Dodik.

Podijeli ovaj članak