Lendo: Izbor sudije Ustavnog suda ne smije biti moneta kojom će Trojka platiti ulazak u vlast

2 min. čitanja

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo oglasio se povodom najavljene sjednice Parlamentna FBiH na kojoj bi mogao biti izabran novi sudija Ustavnog suda BiH rekavši da ukoliko stranke “Trojke” pristanu na imenovanje sudije na kojem insistira HDZ da će to imati trajne i nesagledive posljedice po državu.

“Ukoliko zastupnici stranaka ‘Trojke‘ pristanu platiti pozicije u vlasti u ovom mandatu imenovanjem sudije na kojem insistira HDZ, to će u praksi značiti

“Zato pozivam najprije članove Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde da pred Predstavnički dom pošalju cijelu listu kandidata sa koje će zastupnici imati priliku birati onog najboljeg,a ne samo jedno ime na kojem insistitira HDZ”, kazao je Lendo.

Naglasio je da je izbor sudije ustavnog suda BiH pitanje koje određuje budućnost BiH i ne smije biti moneta kojom će stranke Trojke “platiti ulazak u vlast i fotelje za svoje kadrove”.

“Želim da vjerujem da među zastupnicima ovih stranaka ima dovoljno onih kojima su interesi države ispred ličnih i stranačkih interesa, te da neće pristati na ovakvu pogubnu stranačku trgovinu koja bi i njima samima nanijela ogromnu štetu jer im građani sasvim sigurno ne bi oprostili prodaju državnih interesa za vlast u jednom mandatu”, istakao je  te dodao:

“Isporučivanje te pozicije HDZ-u u narednih 20 godina, a vrlo vjerovatno i nesagledive štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu”.

Zaključio je da bi na sjednici zakazanoj 21. juna Predstavnički doma Parlamenta FBiH morao za sudiju izabrati osobu sa iskustvom, te profesionalnim i moralnim integritetom, a ne stranačke kadrove koji ne posjeduju reference za imenovanje na takvu funkciju.

Podijeli ovaj članak