Lendo: Bošnjaci u RS žive u strahu, a sada im se prijeti hapšenjem ako o tome progovore

1 min. čitanja

– Hapšenje Mirsada Omerovića je klasičan primjer prijetnje i zastrašivanja od vlasti. Ovo je ‘upozorenje‘ da će svaki Bošnjak koji izrazi stav i mišljenje koje ne odgovara vlastima u entitetu RS biti uhapšen i zatvoren, kazao je Lendo.

Dodao je da je s dubokom zabrinutošću primio vijest o hapšenju Omerovića u Srebrenici od pripadnika MUP RS-a.

Podsjetio je da je Omerović, bivši logoraš, reagovao na društvenoj mreži radi održavanja sramotnog koncerta u krugu crkve u Srebrenici na dan dženaze žrtvama i godišnjicu genocida u Srebrenici.

Lendo je pored ostalog obrazložio da Omerović u svojoj objavi nije pozivao, nije poticao i nije izazivao nikakvo nasilje niti je pozivao na bilo kakvo ugrožavanje religijskog objekta.

S druge strane, podsjetio je, vlasti entiteta RS nikada nisu pronašle učinioce brojnih krivičnih djela prijetnje, napada i ugrožavanja života i imovine Bošnjaka povratnika u entitet RS.

– Bošnjaci u entitetu RS žive u strahu. Izloženi su stalnim prijetnjama i uvredama, a sada im se pokušava zaprijetiti hapšenjem ako o tome odluče javno progovoriti, rekao je Lendo, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Podijeli ovaj članak