Erdogan: Pritanje pristupanja Švedske NATO-u na dnevnom redu turskog parlamenta

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayip Erdogan izjavio je da je pitanje pristupanja Švedske NATO-u sada na dnevnom redu turskog parlamenta, dodajući da će zastupnici donijeti ispravnu odluku u skladu s interesima Ankare.

– Velika narodna skupština Turske nadležna je za odobravanje protokola o pristupanju Švedske NATO-u. Proces je u toku. Naš parlament će pratiti preduzete korake i donijeti ispravnu odluku u skladu s interesima naše zemlje – rekao je Erdogan novinarima u srijedu u predsjedničkom avionu dok se vraćao s dvodnevnog samita NATO-a u Litvaniji.

Erdogan je u ponedjeljak, uoči samita NATO-a, pristao da proslijedi turskom parlamentu kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u nakon trilateralnog sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Vilniusu.

Erdogan je kazao da je, kao rezultat turskih napora, prvi put u historiji NATO-a objavljena odluka o imenovanju posebnog koordinatora za borbu protiv terorizma.

– Članstvo Švedske u NATO-u bilo je jedno od istaknutih pitanja samita. Naš principijelni stav o ovom pitanju bio je jasan od samog početka. I ovdje smo nastavili našu politiku – rekao je Erdogan.

Komentirajući proces integracije Turske u Evropsku uniju, Erdogan je rekao da postoji pozitivno mišljenje o revitalizaciji tog procesa.

– Ubrzat ćemo pregovore za ažuriranje carinske unije, što će imati multiplikativni efekat na tursku ekonomiju. Vjerujem da ćemo napredovati i u liberalizaciji viznog režima – kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je njegov glavni savjetnik Akif Cagatay Kilic otišao u Brisel kako bi razgovarao o tim pitanjima.

– Razgovarat će i o carinskoj uniji i o pitanjima liberalizacije viznog režima. Vjerujem da će to ići u korist Turske – rekao je Erdogan.

Naglasivši kako se Turska uvijek drži svojih obećanja, Erdogan je poručio da Ankara želi uskoro vidjeti opipljive rezultate pregovora s EU-om.

Podijeli ovaj članak