Krio se u našoj zemlji / BiH je jutros Izraelu izručila kriminalca optuženog za najgoru prevaru u historiji države u iznosu od 150 miliona dolara

2 min. čitanja

Michael Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, optužen za prevaru tešku 150 miliona dolara izručen je jutros Izraelu. Da cijela stvar bude interesantnija, Ben-Arija je Izraelu izručila Bosna i Hercegovina. 

Ben-Ari je, prema pisanju Times of Israela, optužen da je u periodu od 15 godina prevario oko hiljadu investitora u SAD-u i Izraelu. Mediji navode kako je riječ o vjerovatno najgoroj prevari ikad počinjenoj u Izraelu.

On je ulagačima obećavao ubrzanu zaradu kroz razgranatu piramidalnu shemu, također poznatu kao Ponzijeva shema. 

Ovaj čovjek je u Izraelu uhapšen tokom 2021. godine, ali je uz kauciju od 650.000 dolara pušten u kućni prtivor. Međutim, on je koristeći tuđi pasoš pobjegao iz zemlje, a uhapšen je upravo u našoj zemlji u julu ove godine.

Ben-Arijev slučaj istražuje Izraelsko tijelo za vrijednosne papire, a vodi ga Odjel za poreze i gospodarstvo Državnog tužilaštva u saradnji s izraelskom policijom i Interpolom.

Navodno je Ben-Ari sugerisao ulagačima da novac ulože u strane fondove preko kompanije u njegovom vlasništvu, dok je davao navodne lažne prezentacije sigurnih ulaganja koja su obećavala visoke povrate. Na taj način je za nekoliko desetljeća pribavio više od 60 miliona dolara.

Izraelski mediji ga često nazivaju “izraelskim Madoffom” aludirajući na slučaj Bernieja Madoffa, tvorca jedne od najvećih Ponzijevih shema u historiji koji je u Sjedinjenim Američkim Državama osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Podijeli ovaj članak