Kraj blokade: Slovenija ponovo priznaje visokoškolske diplome iz BiH

1 min. ─Źitanja

Navedena aktivnost rezultat je intenzivne vi┼íemjese─Źne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadle┼żnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem za┼ítite ste─Źenih prava osoba koje su visoko┼íkolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i ENIC-NARIC centar Republike Slovenije informisali su da ─çe Republika Slovenija, od ponedjeljka, 19. 6. 2023. godine, nastaviti sa razmatranjem pojedina─Źnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, ─Źime je deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visoko┼íkolskih diploma ste─Źenih u Bosni i Hercegovini.

Navedena aktivnost rezultat je intenzivne vi┼íemjese─Źne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadle┼żnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem za┼ítite ste─Źenih prava osoba koje su visoko┼íkolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini.

Podsje─çamo, ENIC-NARIC centar Republike Slovenije je 24. 10. 2022. godine obustavio razmatranje pojedina─Źnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visoko┼íkolskih diploma ste─Źenih u Bosni i Hercegovini, a zbog, kako je u Saop─çenju slovena─Źkog ENIC-NARIC centra navedeno, ÔÇ×nedostaju─çih, nejasnih i neuskla─Ĺenih informacija u vezi s akreditacijom visoko┼íkolskih institucija i studijskih programa u Bosni i HercegoviniÔÇť.

Podijeli ovaj ─Źlanak