Susreti s medvjedom u Krajini sve normalnija pojava

2 min. čitanja

Susreti između ljudi i medvjeda u neposrednoj blizini naseljenih mjesta oko Sanskog Mosta učestali su poslednjih mjeseci, a brojni izletnici u prirodu imaju bliske susrete s ovim veličanstvenim životinjama.

O takvim susretima svjedoče ovih dana brojni građani koji po okolnim brdima i šumama planinare, sakupljaju gljive ili uživaju u prirodi.

Prema procjenama iz Lovačkog društva „Sana“, samo na području lovišta kojim oni gazduju trenutno obitava preko pedeset medvjeda, što je značajno povećanje u odnosu na prije desetak godina kada su ove životinje bile ugrožena vrsta.

Zbog stroge zabrane lova na medvjede i visokih kazni, populacija medvjeda se u grmečkim šumama uspjela rehabilitirati, a poslednjih godina bilježe se i štete koje medvjedi čine. Najčešće su na njihovoj meti košnice, obzirom da brojni ovdašnji pčelari posjeduju pokretne pčelinjake koje odvoze na ispašu, a zna se desiti i da napadaju stoku na ispaši.

Možda vas zanima:

Do sada nije zabilježen slučaj na ovim prostorima da je medvjed napao čovjeka, a životinja se pri takvim susretima najčešće povlači.

Lovci upozoravaju da jedino medvjedica u takvim slučajevima zna biti agresivna ako pomisli da su ugroženi njeni mladunci. Inače, na području Unsko sanskog kantona u bliskoj budućnosti, nakon dugo vremena, mogao bi biti odobren lov na medvjede zbog njihove značajne reprodukcije.

Tome u prilog idu i izmjene zakonskih propisa koje regulišu lovstvo u Federaciji BiH, pa se planovi gazdovanja lovištima sa federalnog prenose na kantonalne i lokalne nivoe.

„Kada je riječ o okruženju, do sada je samo u Federaciji BiH bio strogo zabranjen odstrel mrkog medvjeda. U Republici Srpskoj je drugačija situacija, a treba istaći kako je jedini cilj da se redukuje brojno stanje medvjeda jer se stvarno namnožio“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

U lovačkim organizacijama ističu kako će u tim planovima broj medvjeda koji će se moći odstrijeliti biti određivan na osnovu procjene njihovog ukupnog brojnog stanja u lovištima.

Podijeli ovaj članak