Konstruktivan razgovor Heleza i Sattlera: Naglašena važnost ublažavanja retorike

3 min. čitanja

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Na sastanku je bilo govora o težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, političkoj situaciji u BiH, saradnji institucija Evropske unije sa MO i OSBiH, regionalnim izazovima uzrokovanim ratom u Ukrajini i katastrofalnim poplavama u Sloveniji.

Konstatovano je  da  saradnja Ministarstva odbrane BiH sa institucijama EU donosi velike benefite za institucije odbrane BiH.

– EU u velikoj mjeri pomaže da ojačamo kapacitete OS BiH. Posebno smo zahvalni za finansijsku pomoć u vrijednosti od 20 miliona eura za jačanje operativnih sposobnosti OS BiH na polju deminiranja – rekao je Helez.

Naglasio je značaj nastavka misije „Althea“ i uloge koju Snage Evropske unije (EUFOR) u BiH imaju za čuvanje sigurnog okruženja u BiH, te je istakao potrebu za povećanjem broja njihovih pripadnika, zbog trenutne političke situacije.

Također, Helez je istakao i potrebu aktivnijeg djelovanja institucija BiH na ispunjavanju 14 prioriteta, koji su potrebni za napredak na putu BiH ka članstvu u EU.

Obostrano je izraženo očekivanje da će se politička situacija u BiH ubrzo stabilizovati te da će naša zamlja, uz podršku institucija EU, učiniti napredak do oktobra, kada se podnosi izvještaj o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Helez je lično zahvalio ambasadoru Sattleru na pomoći u ubrzanju procesa ratifikacije Sporazuma IPA 3, koji omogućava oslobađanje plaćanja PDV na doniranu opremu.

Oba sagovornika su bila saglasna da članstvo BiH u EU nema alternativu.

Aambasador Sattler je pohvalio sveobuhvatnu saradnju koju Evropska unija ostvaruje sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH.

Podsjetio je na finansijsku pomoć odobrenu kroz Evropski instrument mirovne pomoći 2021. i 2022., kao znak kontinuirane opredijeljenosti EU da podrži razvoj osnovnih odbrambenih kapaciteta u BiH.

Također je zahvalio BiH na pružanju podrške u tekućim naporima za oporavak od poplava u Sloveniji kroz prvu misiju Bosne i Hercegovine s Mehanizmom civilne zaštite EU.

Ambasador Sattler je istakao iskrenu želju građana BiH da vide napredak na putu ka EU u svjetlu nedavno dobijenog kandidatskog statusa i podsjetio da je podrška pristupanju EU ono što je zajedničko velikoj većini ljudi u BiH.

Naglasio je važnost ublažavanja retorike i prevazilaženja trenutnih prepreka reformama, te je u tom smislu upozorio na dalje kašnjenje sa usvajanjem bitnih reformi u skladu sa 14 ključnih prioriteta, uključujući i paket zakona u oblasti vladavine prava koji čekaju na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH.

Na kraju sastanka dogovorena je dinamika isporuke novih doniranih vozila za potrebe deminerskog bataljona OSBiH, a što će biti realizovano do kraja godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podijeli ovaj članak