Konaković o novim provokacijama: Pozivam Dodika na paintball borbu, da osjeti kako je…

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja u svom maniru – i dalje negira genocid u Srebrenici, i dalje priča o otcjepljenju i pripajanju RS-a Srbiji.

Nasilna secesija

Na njegove današnje izjave osvrnuo se ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

On za N1 poručuje kako je umjesto stalnih polemika sa Dodikom odabrao koncept rada i konkretnih aktivnosti.

– Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizovati, u ovoj zemlji može samo ono o čemu se dogovorimo, naglasio je Konaković.

Dodao je i to da Dodik na ovaj način svoje snove “prodaje” glasačima, a da zbog toga ne rješava probleme koji se mogu riješiti.

– Ne odgovaram na njegove svakodnevne izjave, ne referiram se na svaku. On je po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji, ja ponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, sa jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona, samo lokalna vlast i državni nivo. To je moj san, kazao je.

Umjesto svakodnevne polemike, Konaković kaže odabrao je koncept jačanja institucija Bosne i Hercegovine i popravljanja odnosa sa prijateljima BiH.

Tuđa djeca

– One koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu u nekoj od naših planina, na 15-ak dana borbe, ne moramo duže od toga. Da osjete kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slali tuđu djecu. Većina njih nije ni u izviđačima provela noć na otvorenom i njihov plan je siguran sam da tamo pošalju tuđu djecu, zaključio je Elmedin Konaković.

Milorad Dodik je danas, podsjetimo, po ko zna koij put negirao genocid u Srebrenici i to u Donjoj Gradini tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtave ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac. Govorio je i o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske.

Podijeli ovaj članak