“Dodik je priznao da postoji zločinački projekt velike Srbije” – Bećirović pozvao bh. političke aktere i pravosuđe da reaguju

2 min. čitanja

Povodom najnovijih skandaloznih antidejtonskih izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u Donjoj Gradini da će „RS i Srbija biti jedna država“, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da “javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati”.

– On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama potcjenjivali:

1. Da zločinački projekat velike Srbije, koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i do genocida nad Bošnjacima, nije mrtav.

2. Da postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem „proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom“.

3. Da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodika javno radi na razbijanju punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine, i rušenju mirovnog procesa.

Današnje Dodikovo javno priznanje da je na ponovo na sceni reinkarnacija zločinačkog velikosrpskog projekta neminovno traži i javne odgovore na sljedeća pitanja:

  • Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine?
  • Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava?
  • Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju?
  • Zašto se EU ne priključi politici Sjednjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?
  • Na kraju, javno pozivam sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorirati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine. Politika šutnje i nezamjeranja je i ohrabrila Dodika. Također, tražim i hitno djelovanje pravosuđa. Gospodo iz Tužilaštva BiH, ili počnite raditi ono za šta ste plaćeni ili podnesite ostavke. Vrijeme je za ljude koji će odgovorno provoditi svoje zakonske obaveze, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. 

    Podijeli ovaj članak