Komesara dosad nije imao ko da smjeni: Odbor koči raspisivanje konkursa

1 min. čitanja

Protiv policijskog komesara USK-a Muje Koričića, koji je stekao uslove za penziju navršivši 40 godina radnog staža, Kantonalno tužilaštvo iz Zenice podiglo je optužnicu (maj 2022) za zloupotrebu položaja, jer nije iskoristio priliku da izvrši uplatu staža za sebe da bi se penzionisao, navedeno je u toj optužnici.

S obzirom na to da je Koričiću istekao i mandat, Vlada USK-a ga je razriješila dužnosti. Do njegove ranije smjene nije došlo jer je većina članova Nezavisnog policijskog odbora podnijela ostavku, a Skupština USK-a nije imala kvorum da imenuje nove. Problem će biti i konkurs za novog komesara.

– Do izbora novog komesara ovu dužnost po zakonu obavlja načelnik uniformisane policije. Nezavisni policijski odbor i ovaj sadašnji bez obzira na stanje u kojem je ima mandat da radi sve do izbora novog odbora. A to što ne rade ukazuje na njihovu “hrabrost” da krše Zakon i blokiraju raspisivanje oglasa za izbor novog komesara, kaže nam ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić.

Posljednje godine Koričićevog mandata, pored raspada Nezavisnog odbora, obilježile su aktivnosti policije u radu krizne grupe za migrante, te narušeni odnosi između MUP-a i Tužilaštva USK-a.

Podijeli ovaj članak