Ko o čemu HDZ-ovci o Izbornom zakonu: Evo kome je Krišto danas tumačila ovaj problem

3 min. čitanja

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u Sarajevu s delegacijom Ministarstva odbrane SAD-a, koje je predvodila prva zamjenica pomoćnika ministra obrane za međunarodnu sigurnost Tressa Guenov, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto je zahvalila američkoj administraciji na predanosti očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Istovremeno je iskazala zahvalnost na kontinuiranoj prijateljskoj podršci SAD-a institucijama BiH u provedbi reformi i integracijskim procesima te naglasila važnost jačanja dugotrajnog i obostrano korisnog partnerstva SAD-a i BiH. Dodala je kako vanredne prilike u regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju postojećih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu integracija BiH. Krišto je izrazila očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD-a u BiH u podršci provedbi reforme izbornog zakonodavstva, ocijenivši je ključnom za funkcionalnost i stabilnost naše zemlje.

Tokom razgovora Krišto je naglasila opredijeljenost BiH evropskim integracijama i dodala kako uprkos složenom političkom sistemu, moramo činiti sve da ubrzamo proces evropskih integracija i na taj način osiguramo trajnu političku stabilnost i prosperitetnu budućnost zemlje. Kazala je kako je BiH jedina zemlja koja sudjeluje u Akcinom planu za članstvo (MAP). Dodala je kako integracijske ciljeve možemo ostvariti isključivo kontinuiranim političkim dijalogom, konsenzusom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i uspostavljenim mehanizmom koordinacije. Snažna podrška je naglašena zajedničkim strateškim energetskim projektima.

Krišto je informirala Guenov o radu i postignućima Vijeća ministara BiH, koje je održalo 21 sjednicu i razmotrilo više od 800 tačaka dnevnog reda. Naglasila je kako, nakon prethodnih godina zastoja u provedbi reformi, sada ohrabruje usaglašenost u donošenju odluka o ekonomskim projektima i važnim  pitanjima u korist konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o daljnjem jačanju bilateralne saradnje u području obrane i sigurnosti te važnim globalnim sigurnosnim izazovima, poput ruske agresije na Ukrajinu. Krišto je kazala kako BiH, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjava svoje obaveze u vezi sa praćenjem stajališta zajedničke sigurnosne i vanjske politike Evropske unije.

Susretu je prisustvovao ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy

Podijeli ovaj članak