Kanada odaje počast žrtvama genocida: Simboli grada u bojama Cvijeta Srebrenice

2 min. čitanja

Kanada spada u red zemalja u kojima se i zvanično obilježava dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Među gradovima koji se na poseban način sjećaju Srebrenice je i Hamilton,

– Uoči 11. jula, dana koji je rezolucijom Kanadskog parlamenta proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, historijski  zaštitni simboli Hamiltona su osvijetljeni zelenom  bojom u znak odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: “11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. Historijski elektronski simbol Hamiltona je uoči 11. jula u zelenoj i bijeloj boji, bojama Cvijeta Srebrenice, u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarboj ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U poruci bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu gradonačelnica Andrea Horwath je napisala:

“U ime grada Hamiltona izražavam svoje najdublje saučešće bosanskohercegovačoj zajednici u Hamiltonu, ali i širom svijeta povodom 11. jula koga komemorišemo kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Danas obilježavamo 28. godišnjicu masakra u Srebrenici 1995. godine, u kojem je preko 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka odvojeno od svojih porodica i ubijeno samo zato što su muslimani. Nikada nam nije bilo važnije da se prisjetimo ovih užasnih djela genocida i ponovo se opredijelimo da nikada više ne dozvolimo da se dogode ovakvi zločini”.

IGK poruka: Postoji samo jedan veći zločin od samog čina zločina: to je kada se o zločinu šuti. Mi nećemo da šutimo, navodi se u informaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

Podijeli ovaj članak