Kakvu poruku šalje Plenkovićev osmijeh iz Livna? / Hoće li Schmidt nametnuti izbornu reformu par dana pred izbore? – Evo šta je rekao

2 min. čitanja

Andrej Plenković, hrvatski premijer, večeras je u Livnu prisustvovao završnom predizbornom skupu HDZ-a BiH uoči predstojećih Općih izbora koji će se održati u nedjelju.

Hrvatski premijer je, kako se moglo i očekivati, pružio punu podršku kandidatima HDZ-a odnosno HNS-a BiH na izborima u našoj zemlji.

U izjavi za medije, Plenković je govorio o temi izmjena Izbornog zakona BiH. Još jednom je potvrdio da je Hrvatska razgovarala sa Schmidtom, ali i sa drugim međunarodnim predstavnicima.

– Da li razgovaramo sa Christianom Schmidtom, da. Da li razgovaramo sa američkom diplomatijom, da. Da li razgovaramo sa talijanskom, njemačkom, francuskom diplomatijom, da. Sa svima razgovaramo i sa predstavnicima bošnjačkih stranaka u BiH i to nije tajna. Bilo bi gorteskno da hrvatska Vlada ne razgovara sa visokim predstavnikom u ovakvim okolnostima u cilju da se ispravi nepravda nad Hrvatima, rekao je Plenković.

Izrazio je hrvatski premijer nadu da bi Schmidt, ipak, mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona do nedjelje, kazavši da ništa nije gotovo i da do nedjelje ima dovoljno vremena.

– Pitajte njega, sve je do njega i nikad nije kasno, smješkajući se izjavio je Plenković u odgovoru na novinarsko pitanje da li će Schmidt nametnuti izbornu reformu do izbora.

Schmidtova eventualna odluka o nametanju izborne reforme samo nekoliko dana pred održavanje Općih izbora definitivno bi do kraja zaoštrila ionako već komplikovanu i napetu političku situaciju u našoj zemlji.

Podijeli ovaj članak