Jednima veći dug, drugima blokada računa: Zdravstvene ustanove u FBiH grcaju u gubicima

5 min. čitanja

Zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, osim što se suočavaju sa problemom masovnog odlaska ljekara i drugog medicinskog osoblja, grcaju u gubicima i višemilionskim dugovanjima, od čega značajan dio otpada na dugovanja za neuplaćene doprinose za PIO.

Tabelarni pregled

Jedan od najvećih dužnika je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru. Naime, prema tabelarnom pregledu poreznih obveznika s iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada većim od 50.000 KM, koji je objavila Porezna uprava FBiH, dug SKB-a Mostar je 31. decembra prošle godine iznosio 92.985.972 KM. Godinu ranije dug je bio 69.126.473,02 KM, dok je 30. septembra 2021. iznosio 69.251.771,54 KM.

Iako su cifre neumoljive, to nije dovoljno da ovom poreznom obvezniku budu blokirani računi jednako kako je to urađeno sa drugim zdravstvenim ustanovama koje imaju daleko manji dug od SKB-a Mostar. Navest ćemo primjer bolnice i doma zdravlja Konjic čiji su računi bili blokirani više od dva mjeseca koncem 2021. zbog duga koji u obje zdravstvene ustanove iznosi nešto više od dvanaest miliona maraka.

Radnici zaposleni u konjičkim zdravstvenim ustanovama tada su štrajkali i upozoravali da i druge ustanove imaju dugovanja, ali da im nisu blokirani računi. U prilogu koji je objavio FTV, prezentirana je izjava iz Porezne uprave FBiH u kojoj se tvrdi “da je reagirano prema Zakonu o poreznoj upravi”.

– Kod SKB-a Mostar i JU Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” smanjuju se dugovanja za razliku od JU Opća bolnica Konjic kod koje se dug konstantno povećava, navode iz PUFBiH.

Ako su se dugovanja smanjivala, kako se tvrdi, kako je onda SKB Mostar povećao dug za 23.859.499 KM i na koji period se ovo povećanje duga odnosi, pitali smo Amelu Begović-Kuko, rukovoditeljicu Kantonalnog poreznog ureda Mostar. Konkretan odgovor nismo dobili.

– Što se tiče ovog pitanja, molim da se za odgovor obratite odgovornom licu poreznog obveznika SKB Mostar, kratko je navela Begović-Kuko u pisanom odgovoru za naš list.

I dok su zdravstveni radnici u Konjicu uporno optuživali Poreznu upravu FBiH za nejednak odnos, jer i drugi u zdravstvu imaju ogromna dugovanja, iz PUFBiH ističu da prema svim poreznim obveznicima postupaju na jednak način u smislu primjene pozitivnih propisa iz oblasti naplate poreza i doprinosa te u tom smislu jednako primjenjuju mjere prinudne naplate u cilju efikasnije naplate poreznih obaveza kada se ispune uslovi za njihovu primjenu.

Begović-Kuko smo pitali zašto, kad je tako, PU nije na isti način postupio, odnosno zašto nije blokiran SKB Mostar čiji je dug skoro četiri puta veći od drugih spomenutih zdravstvenih ustanova? Umjesto konkretnog odgovora, rukovoditeljica KPU Mostar nas je uputila na odredbe članaka 6, 24, 22. i 25. Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Također smo je pitali da li je tačno da je Vlada FBiH u augustu 2022. uplatila SKB-u Mostar oko 20 miliona KM na ime poreznog duga i da li je on ovaj novac usmjerio za plaćanje poreznog duga?

– Nisu mi poznate aktivnosti koje je provodila Vlada FBiH pa vas molim da se za odgovor na ovo pitanje obratite Vladi FBiH, odgovorila je Begović-Kuko.

Prava i obaveze

U konačnici smo zatražili da nam odgovori ko je u Poreznoj upravi odgovoran za naplatu poreznog duga i je li poduzeo sve mjere za naplatu duga? Zatim, ako nije poduzeo sve mjere, zašto to nije urađeno i koja je odgovornost za eventualne propuste?

– Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Porezne uprave FBiH propisana su prava i obaveze svih zaposlenika Porezne uprave, počevši od direktora Porezne uprave FBiH, pomoćnika direktora, šefova odsjeka, kao i stručnih savjetnika, saradnika i referenata, navela je Begović-Kuko.

Svoju odgovornost, kao rukovoditeljice kantonalnog Poreskog ureda Mostar, nije spominjala.

Podijeli ovaj članak