Preminuo karikaturista Hasan Fazlić

4 min. čitanja

Nagrađivani karikaturista, koji je za svoj rad dobijao prestižne nagrade u bivšoj Jugoslaviji i svijetu, preminuo je u noći sa nedjelje na ponedjeljak nedugo nakon ponoći, potvrdila je njegova porodica.

Uz poslove karikaturiste i ilustratora u dnevnim i nedjeljnim novinama bavio se i crtanjem stripova.

Njegova smrt veliki je gubitak i za bh. novinarstvo i publicistiku, kaže Mehmed Halilović, bivši urednik Oslobođenja, gdje je Fazlić objavljivao svoje radove.

Bio je genijalan inovator u oblasti satire i karikature, uvijek je imao najbolja ostvarenja koja su objavljivana i u Oslobođenju, ali i u drugim medijima

– Bio je genijalan inovator u oblasti satire i karikature, uvijek je imao najbolja ostvarenja koja su objavljivana i u Oslobođenju, ali i u drugim medijima, kaže Halilović.

Fazlić je rođen u Tuzli 1937. godine, a nakon završetka srednje škole zaposlio se u Rudniku Lipnica, gdje je prilikom obavljanja posla na zidovima crtao karikature pretpostavljenih.

Nakon povratka iz vojske upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu, koju napušta zbog nedostatka sredstava, i vraća se ponovo u grad soli i uglja, gdje se zapošljava u Elektro-Tuzli.

Na preporuku kolega, dobija stalni posao karikaturiste u regionalnom listu Front slobode u kome je odranije objavljivao crteže i karikature. Od 1973. do 1992. godine radi kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje.

Karikature i radove izlagao je na više desetaka samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH i Internacionalne grupe Interart iz Stuttgarta.

Potvrdu njegovog rada obilježile su brojne izložbe koje je imao u BiH, ali i u inostranstvu, kaže Halilović.

– Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za javnu scenu. Bio je veliki čovjek i umjetnik, koji je živio i razumio Bosnu i Hercegovinu i Balkan. Ostavio je ogroman, neizbrisiv trag na području političke, ali i društvene karikature, dodaje on.

Magazin Sarajevo objavio je Fazlićeve karikature koje je priredio tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Uz karikature, tekst opisuje Falića kao “umjetnika koji svijet gleda svojim očima”.

– To što vidi nudi u ogledalu svoje slike, a svaki njegov potez dio je univerzalije kojoj se obraća, pa se možemo i sami prepoznati. Divan čovjek i sjajan umjetnik, Fazlić nas vidi onakvima kakvi stvarno jesmo, a znamo da se nismo baš naročito osvrtali na to što nam se nudi kao mogućnost i sugestija, kao prilika za korektiv, navodi se u tekstu.

Karikature i satirične crteže objavljivao je u zemlji i inostranstvu. Ilustrovao je brojne knjige za odrasle i djecu. Bavio se pozorišnom i televizijskom scenografijom i kostimografijom. Objavio je tri knjige karikatura i pet mapa grafika. Imao je brojne samostalne izložbe i učestvovao na kolektivnim izložbama.

Fazlićeve karikature i satirični crteži uvršteni su u najznačajnije antologije svjetske karikature, a nalaze se u muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Bio je i član Društva novinara BiH.

Podijeli ovaj članak