Izetbegović u emanet mladima dao: Nikada ne sjedajte za sto gdje se razgovara o podjeli BiH

4 min. čitanja

Na Šehidskom mezarju Kovači je u organizaciji Asocijacija mladih SDA BiH obilježena 98. godišnjica rođenja rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača SDA – Stranka demokratske akcije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se obratio prisutnima i kazao da čuvanje sjećanja na Aliju Izetbegovića nije potrebno njemu, ali je potrebno sadašnjim i budućim generacijama.

– Potrebno nam je da sjećamo vremena koje simbolizira njegovo ime. Naravno da nije Alija sam spasio Bosnu i Hercegovinu. Spasile su je stotine hiljada ljudi spremnih da godinama ginu i krvare u nevjerovatnoj borbi koju je Alija opisao kao „čudo bosanskog otpora”, ali sve se na kraju krajeva sublimira u neke simbole. Te naše borbe, kojom je naš narod dokazao da zaslužuje biti politički faktor i da je u stanju izdržati ono što je naizgled neizdrživo, se vrijedi sjećati i to zbog nas samih, zbog našeg samopouzdanja i zbog ovakvih vremena u kakvim danas živimo, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je podsjetio na životni put Alije Izetbegovića i njegovo zatvaranje zbog suprotstavljanja komunističkom režimu bivše SFRJ.

– Alija se prvi put odupirao tom sistemu kao devetnaestogodišnjak. Drugi put se odupirao kao starac. Odupirao se jednoj sili koja je izgledala bezizgledno jača od njega. I jedno i drugo je nadjačao. Komunistički sistem je pao i Alija je bio prvi predsjednik SR Bosne i Hercegovine, a zatim i prvi predsjednik dejtonske Bosne i Hercegovine, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da je tokom agresije na BiH Alija Izetbegović je bio prisiljen da brani bazične vrijednosti, živote i opstanak bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Kada je riječ o današnjem vremenu, Bakir Izetbegović je istaknuo da Alija Izetbegović sigurno ne bi nikada popuštao onima koji nasrću na BiH.

– Ne smiju se davati bitne pozicije, ne smije se degradirati pozicija Bosne i Hercegovine, a oni koji su danas na vlasti to rade. Alija Izetbegović bi stao na loptu, bez obzira šta misle stranci, međunarodna zajednica, sile i velesile i branio bi Bosnu i Hercegovinu i ne bi nikada popuštao, poručio je Izetbegović.

Istakao je da Alija Izetbegović, vjerujući u ideale po kojima je živio, nije popuštao ni u okolnostima kada mu je prijetio zatvor i kada je bivao zatvoren, pa ni 1990. godine kada je procijenio da je bošnjačkom narodu neophodna politička stranka koja bi spriječila scenarij koji mu je prijetio.

– Ko će za jednim zatvorenikom, koji je osuđen zato što je pravio grupu, krenuti da prave stranku? On je bio nepokolebljiv i napravio je najjaču stranku, koja je i danas najjača stranka u Bosni i Hercegovini, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da Alija Izetbegović ni danas ne bi pravio ustupke i ne bi predao državnu imovinu, Ustavni sud BiH, Izborni zakon i sve one pozicije koje je aktuelna vlast predala političkim partnerima.

– Stajao bi čvrsto i to je poruka mladima. Moj emanet vama mladima danas je da nikada ni pod kakvim uslovima ne pregovarate i čak sjednete za sto na kojem se pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine. O tome uopšte ne smije biti razgovora. Mi to dugujemo i ljudima koji su ukopani na Kovačima i svima onima koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Nikada se ne smije ni razgovarati o tome, na kraju je kazao Izetbegović.

Podijeli ovaj članak