Izetbegović pohvalio Trojku: Dobro su krenuli, imat će i SDA uz sebe, moramo zajedno protiv Dodika

2 min. čitanja

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), prokomentarisao je današnji susret predstavnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Konjicu.

Lider SDA kaže da su predstavnici Trojke trebali dati jasniji odgovor Dodiku, ali je isto tako pohvalio predstavnike ove koalicije za ranije poteze.

– Trojka je zbunjena. Morali su dati jasniji odgovor Dodiku na današnjem sastanku. Krenuli su dosta dobro ovih dana. Bećirović je dao neke ultimatume, vrlo konkretno, moramo svi stati bez obzira ko je pozicija ko opozicija, čitav probosanski blok, i tražiti od OHR-a i Tužilaštva da rade svoj posao. Jer, da su radili svoj posao prije sedam godina, kada je odlikovan Karadžić, Plavšić i drugi koji su presuđeni za genocid u Srebrenici u Hagu, da su tada radili svoj posao, da je Tužilaštvo radilo svoj posao kada je organizovan referendum u RS-u, ne bi imali ovaj problem, ovaj zamah, drskost koju pokazuje Dodik, rekao je Izetbegović.

Ističe kako probosanski blok sada mora nadjačati Milorada Dodika, te je pozvao na reakciju bh. pravosuđa i međunarodne zajednice koji bi se mogli kajati ukoliko zbog njihove pasivnosti stvari odu u pogrešnom smjeru.

Podsjetio je Izetbegović da je Dodik partnere iz Trojke “nazvao invalidnom strukturom”, kazavši da je sada vrijeme da Trojka to demantuje.

– Dodik vodi politiku na način da kuha žabu, prelazi crvene linije pa se vraća. Isprobava dokle može da ide i dosta je otvoren. Kazao je ‘Ako nas nije mogla zaustaviti moćna SDA, sigurno neće moći ni ova invalidna struktura‘. On dobro zna šta je SDA i šta možemo. Ovako je kazao. Sada je na Trojci da dokažu da nisu invalidna struktura, imat će i nas uz sebe. Sile koje predvodi Dodik i koje nas vode u teške rizike moramo zaustaviti, svi. SDA je to radila, govorio je da ga SDA nije mogla zaustaviti, ali ga je itekako mogla zaustaviti. Sedam apelacija Ustavnom sudu su zaustavile sve njegove pokušaje u par godina, istakao je on.

Podijeli ovaj članak