Izetbegović “otvorio dušu” i otkrio: S kim bi HDZ trebao koalirati, a koji savez bi bio najbolji za BiH

3 min. čitanja

SDA je ostvarila dobre rezultate na izborima za državni i federalni parlament, kao i za skupštine ZDK i TK, dok je u Sarajevu pala jednu stepenicu niže, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Govorio je i o mogućnosti ponovnog postizbornog koaliranja SDA sa HDZ-om.

– Nisam se čuo sa gospodinom Čovićem nakon izbora. Međutim, naši ljudi iz drugog ili trećeg nivoa, u odnosu na nas dvojicu, su u kontaktu i prema informacijama koje smo do sada dobili, oni su spremni da ponovo sa nama učestvuju u formiranju izvršnih organa vlasti, dodao je Izetbegović u razgovoru za FTV.

Prokomentarisao je i činjenicu da se Čović već sastao sa predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem.

– Nije isključeno da se HDZ okrene ka drugima u formiranju vlasti. Međutim, mislim da ne bi bilo dobro za HDZ da krenu u jedan takav eksperiment. Bolje bi im bilo da se drže provjerenih partnera. Ako bi krenuli u ovakav eksperiment pokrenuli bi klatno u jednom pravcu, koje bi, kada se bude vraćalo, moglo da udari i nekog drugog, istakao je Izetbegović.

Što se tiče DF-a kazao je kako je očito da ova stranka čeka da se stvari nakon prebrojavanja glasova iskristaliziraju, te da će tek nakon toga ozbiljnije početi razgovarati o postizbornim koalicijama.

Napomenuo je kako je spreman koalirati i sa donedavnim članom SDA, a sada predsjednikom SBiH, Semirom efendićem, za kojeg je napomenuo kako je očigledno da se radi o kvalitetnom kadru.

– Efendić je trebao biti premijer KS još prije četiri godine, nakon izbora 2018. Međutim, tada smo morali pristati na Marija Nenadića kao premijera da bi nam se pridružili SBB i DF, naglasio ej Izetbegović.

Na kraju je “otvorio dušu” i priznao koja bi po njemu bila najbolja koalicija za BiH.

– Mislim da bi koalicija SDA-DF-SDP bila logićna i da bi bila najbolje rješenje za BiH. Već sam obavio neke razgovore, ali neću vam reći s kim sam razgovarao. Činjenica je da bi za BiH najbolje bilo da ima stabilnu široku koaliciju, u kojoj se ne bi previše govorilo ko će koju poziciju dobiti i gdje bi formirali jedan široki front za odbranu BiH, istakao je Izetbegović.

 

Podijeli ovaj članak