“Izdaja svog naroda”, “podaništvo Banjoj Luci”… – Duraković: Volim ovu zemlju i neću se ponašati kao da smo i dalje u rovu

2 min. čitanja

Ćamil Duraković, novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske, reagovao je “s obzirom na to da se u zadnjih nekoliko dana njegove riječi namjerno pogrešno tumače, izvlače iz konteksta, vagaju, minimalizira suština, dovodi u pitanje moja pripadnost bošnjačkom narodu, aludira na navodno podaništvo Banjoj Luci odnosno izdaji svog naroda”.

“Poštovani prijatelji,

u trenutku kad je sve bilo bolje od ubijanja, BiH je dobila administrativno uređenje kakvo danas imamo, što znači – država, dva entiteta, distrikt, kantoni.

Dokle god je tako, izričito poštujem ono što je naš tadašnji predsjednik rahmetli Alija Izetbegović potpisao. Volim ovu zemlju, poštujem njeno uređenje, njene institucije i neću se, nakon 27 godina od rata, ponašati i govoriti kao da smo i dalje u rovu”, naveo je Duraković te predložio i drugima isto, “jer je sve drugo utopija i politički populizam”.

Uz napomenu da je izabran za potpredsjednika entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, dominantno bošnjačkim glasovima, te navodeći da zna dobro čiji je predstavnik i čije interese prvenstveno brani i zastupa, ističe da funkcija kao takva podrazumijeva da je potpredsjednik svih građana entiteta.

“Tako ću se i ponašati. Mislim da bismo se jezički trebali razumjeti u ovome što govorim”, zaključio je Duraković uz “maksuz selam i pozdrav od Srebreničanina, Banjalučanina, Sarajlije, Bošnjaka, a najviše Bosanca i Hercegovca…jer se ja tako osjećam”.

Podijeli ovaj članak