IGK uputio zahtjev Schmidtu: Zabraniti Stevandiću političko djelovanje

2 min. čitanja

Direktno je odgovoran za podsticanje donošenja zakona u NSRS-u, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u bh. entitetu RS

S obzirom na to da je ime predsjednika Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS Nenada Stevandića jedno od imena koje se od nedavno nalazi na crnoj listi SAD-a, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta zatražio da mu zabrani obavljanje bilo koje političke funkcije.

– Direktno je odgovoran za podsticanje donošenja zakona u NSRS-u, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u bh. entitetu RS, čime se negiraju institucije države BiH, opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ozbiljno narušava mir i stabilnost u regiji. Drugi osnov za primjenu bonskih ovlasti je osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti za vrijeme agresije na BiH, istakli su.

Istovremeno, IGK je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića.

Podsjetimo, Nenad Stevandić se već godinama suočava sa optužbama vezanim za njegovu ratnu prošlost i ulogu u agresiji na BiH. Tako su u javnost procurili snimci o izvršenom ratnom zločinu i zločinu protiv čovjećnosti koji se prije svega ogledaju u učešću Stevandića, kao komandanta “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS) u Kotor-Varoši u maltretiranju i prisilnom zatvaranju bošnjačkog stanovništva, vršenju racije po bošnjačkim kućama, grubom maltretiranju i odvođenju Bošnjaka u koncentracione logore smrti na području Kotor Varoša.

Podijeli ovaj članak