Iako je agresor imao drugačije planove, naši roditelji su odbranili našu domovinu i nastavili su sa školovanjem, formiranjem porodica

3 min. čitanja

Defileom mladosti, budućnosti, potomaka najhrabrijih sinova i kćeri BiH počela je svečana akademija manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023. Kako je rekao jedan od sinova borca Armije RBiH i stipendista Fonda Ikre, ponosan je na doprinos koji je dao njegov otac u odbrani Sarajeva, ali i što su se okupili u velikom broju.

Snovi i nade

– Iako je agresor imao drugačije planove, naši roditelji su odbranili našu domovinu i nastavili su sa školovanjem, formiranjem porodica. Sada smo mi ovdje da slušamo i pričamo istinu, da govorimo o braniocima i prenosimo to na buduće generacije, rekao nam je jedan od okupljenih sinova borca Armije RBiH i stipendista Fonda Ikre.

Stipendisti Fonda Ikre su se nakon okupljanja u Domu mladih Skenderija uputili prema Alipašinoj džamiji, gdje je položeno cvijeće u mezaristanu Alipašine džamije. Ponosna, prkosna, dostojanstvena kolona se dalje uputila prema Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995. čiji su snovi, nade i životni putevi prekinuti agresorskim granatama i mecima tokom rata. Položeno je cvijeće i ispred Vječne vatre, u Ferhadiji, na centralnom nišanu na Kovačima, na turbe Alije Izetbegovića, kod Zida sjećanja na Memorijalnom centru Kovači, a zatim je na platou vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači održan bogat kulturno-historijski program centralne akademije.

– Osnovni cilj manifestacije jeste podizanje svijesti o važnosti države, jačanje osjećaja patriotizma, kao i educiranje mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i neraskidive veze sa domovinom. Nikada ne možemo zaboraviti koliko je ljudi dalo živote za Bosnu i Hercegovinu, nikada nećemo dozvoliti da san o BiH prestane živjeti, rekao je prilikom otvorenja manifestacije Nedžad Lokmić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH koji predsjedava Organizacionim odborom 23. manifestacije Odbrana BiH – Igman 2023.

Nizom kulturno-umjetničkih, komemorativnih, edukativnih, vjerskih i drugih prigodnih sadržaja ovogodišnje izdanje manifestacije se od prethodnih razlikuje po tome što se programi odvijaju na prostorima oba bosanskohercegovačka entiteta i u Brčko distriktu.

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS-a, istakao je je da se radi o tradicionalnoj manifestaciji koja se treba proširiti i trajati od 1. marta do 25. novembra, odnosno od Dana nezavisnosti do Dana državnosti BiH.

Historijski časovi

– Kultura sjećanja je veoma važna i moramo je također institucionalno rješavati sistemski na ovaj način. Ova manifestacija nam služi da bismo ušli i u škole, da se drže historijski časovi i provode drugi programi, a najsretniji bismo bili da to uđe i u udžbenike i da se priča istina, kazao je Osmanović.

Kao i ranijih godina, u organizaciji manifestacije učestvuju Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Fond Memorijala KS-a, kantonalna ministarstva za pitanja boraca, te institucije i udruženja koji su i ranije bili uključeni u organiziranje programskih sadržaja. Manifestacija Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023. će trajati do 17. septembra.

Podijeli ovaj članak