Novi opasan trend na TikTok mreži: Medicinska zajednica zabrinuta, pozivaju na oprez korisnika

2 min. čitanja

Ukoliko se cijanid iz hrane unosi u nekontrolisanim količinama, može negativno da utiče na srce, respiratorni sistem i centralni nervni sistem, ali u nekim slučajevima može da izazove i fatalne posljedice.

Video-klipovi koji kruže na popularnoj društvenoj mreži TikTok, a tiču se upotrebe cijanida u borbi protiv akni, izazvali su veliku zabrinutost medicinske zajednice.

Stručnjaci strahuju da bi ovaj novonastali opasan trend, koji je prikupio milione pregleda na mrežama, mogao biti smrtonosan.

U jednom video-klipu mlada žena tvrdi da je “tajno” hranila svog dečka sjemenkama koje sadrže otrovnu hemikaliju i da mu je to očistilo akne. U međuvremenu, u drugom snimku se vidi kako žena govori da je njen čist ten posljedica toga što je jela najmanje pet koštica kajsija kao dijete. U trećem video-klipu djevojka tvrdi da joj je tri mjeseca konzumacije koštica kajsije pomoglo sa depresijom.

Amigdalin koji se prirodno nalazi u košticama kajsije, trešnje i šljive, kao i u sirovim orašastim plodovima pretvara se u cijanid kad se konzumira. Ukoliko se cijanid iz hrane unosi u nekontrolisanim količinama, može negativno da utiče na srce, respiratorni sistem i centralni nervni sistem, ali u nekim slučajevima i da izazove fatalne posljedice. 

– Generalno, hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u veoma malim dozama, zbog čega nema razloga za brigu. Na primjer, sjemenke jabuke sadrže male količine cijanida, te bi trebalo da pojedete najmanje 150 u jednom mahu da biste bili u opasnosti – ističe dr Nil Patel.

Međutim, on navodi da bi sa košticama kajsije trebalo biti oprezan.

Evropska agencija za bezbjednost hrane navodi koštice kajsije kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri jezgra u jednoj turi može premašiti preporučeni bezbjedan nivo, prenosi Daily Mail.

Podijeli ovaj članak