HDZ-ovca “pogodila” Bećirovićeva izjava: Komšić je najveća nesreća za BiH, simbol rušenja Dejtona

3 min. čitanja

– Rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma počelo je davno, još onda kad je Željko Komšić sjeo na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, izabran bošnjačkim glasovima, izjavio je delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba.

Govorio je o položaju Hrvata u BiH, radu CIK-a, energetskim zakonima koji su povučeni sa sjednice Doma naroda, Južnoj interkoneciji.

On se osvrnuo i na današnju Bećirovićevu izjavu i istakao da bi Bećirović morao vidjeti da “najveća nesreća za BiH sjedi pored njega u Predsjedništvu, a to je Željko Komšić”, i da je s time je narušavanje Dejtonskog sporazuma počelo davno. 

– Mi Hrvati rušenje Dejtonskog sporazuma vidimo u liku i djelu Željka Komšića i Bećirović bi, svaki put kad sjedne pored njega, trebao ustati i napustiti Predsjedništvo jer je bošnjačkim glasovima Hrvatima Komšić nametnut četvrti put, to je bio komentar koji je Džeba uputio na pitanje o vetu Željke Cvijanović.

Zamolio je da se ne banalizuju prava konstitutivnih naroda u BiH poredeći ih sa Kosovom.

– U Kosovu je potpuno shvaćena priča o legitimnom predstavljanju i ne treba banalizovati prava konstitutivnih naroda u BiH i ne treba je porediti sa prelaskom granice. U Skupštini Kosova je izbačena osoba koja je izabrana srpskim glasovima (Arijana Hodžić, op.a.) i stavljen je tu legitimni predstavnik bošnjačke zajednice. To ne vrijedi u BiH, kategoričan je Džeba u intervjuu za BHRT.

– Državna nadležnost je kako se uređuje prelazak granice. Ono što se govorilo u NSRS je njihov politički stav. Ne bismo trebali više imati strance u Ustavnom sudu BiH, ne znam kako jedna država koja želi u EU može podnositi da im u ustanovama sjede stranci. Možemo li mi na takav način ući u EU?, zapitao je Džeba i dodao:

– Mi imamo novu parlamentarnu većinu, imamo Vijeće ministara, smjernice i načela djelovanja političke većine, nakon 100 dana je Vijeće ministara podnijelo izvješće i više je nego jasan napredak države na razni ovlasti Vijeća ministara. Na isti način vidim uspotavljenu Vladu FBiH, pa ćemo sačekati prvih 100 dana rada da vidimo u kojoj mjeri ispunjavamo ono što smo potpisali sa partnerima”, ističe Džeba.

Rekao je da međunarodna zajednica radi ono što je u njihovoj ovlasti i da je najbolje za BiH da domaći političari odlučuju i preuzmu odgovornost.

Podijeli ovaj članak