Građani u BiH više ne mogu ni ”jedva sastaviti kraj s krajem”

Dodaj komentar
2 min. čitanja
  • U narednim minutama prilog o bosanskohercegovačkoj svakodnevnici, o tome kako građani uopće prežive jedan mjesec. Odgovori većine anketiranih u gradovima širom naše zemlje ukazuju na to da nedostatna primanja teško mogu pokriti i dio mjeseca. Od poznatog – jedva se sastavlja kraj s krajem, stiglo se do – ne može se sastaviti nikako.

BIH, 12. februara – Počećemo od najosnovnijeg, a to je da primjerice hljeb i mlijeko dnevno koštaju gotovo pet maraka. Nisu nam potrebni statistički podaci da bismo pogledom na cijene potvrdili da je hrana skuplja u prosjeku od 50 do 100 procenata, pa i više. Minimalne plate i penzije prosto ne mogu pokriti cjelomjesečne osnovne 

Građane smo pitali koliko njihova primanja žargonski rečeno „dobace“ u jednom mjesecu.A i plata od 1.500 maraka, ako uključite sve ono što je potrebno prosječnoj četvoročlanoj porodici, počevši od hrane, režija, prevoza, pa do školovanja djece, uz to i kredita, zvuči prilično nerealno niska da bi se mjesec pristojno preživio.

U moru depresivno realnih odgovora na današnju svakodnevicu zabilježili smo i jedan šaljiv.

Šalu na stranu, pitanje koje se jednostavno nameće nakon proteklih nekoliko godina jeste: Čega se to još nismo odrekli?, jer pristojan život dostojan čovjeka. Ako pogledamo samo ove odgovore koji oslikavaju i odgovore većine građana odavno već nemamo.

 

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare