(FOTO) Tradicija stara pet stoljeća: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

2 min. čitanja

Plato kod džamije u Karauli kod Travnika jutros je bio ispunjen konjanicima koji su prema tradiciji staroj više od 500 godina, krenuli put prema Donjem Vakufu i Pruscu, kako bi učestvovali u još jednoj manifestaciji Ajvatovice.

Za mještane iz Karaule, Ajvatovica je najvažniji događaj, i za ovu priliku spremaju se cijelu godinu. Njeguju i hrane svoje konje, koje uoči polaska prema Pruscu ukrašavaju najljepšim ukrasima, bijelim platnom i cvijećem. Svi oni žele biti dijelom ove dugostoljetne tradicije, ali imati i najljepšeg konja na Ajvatovici.

Iz Karaule na put je krenuo i mladi bajraktar Rijad Pajić koji, kako kaže, u defileu učestvuje više od deset godine.

„Za mene je Ajvatovica nešto posebno i veliko i dok sam živ, s bratovom i svojom porodicom ću gajiti tu tradiciju“, kazao je Pajić.

Dženeta Pajić, jedna je od učesnica ovogodišnjeg pohoda prema Pruscu.

„Ponosna sam što sam dio ovogodišnje Ajvatovice. Ovo je naša tradicija, naš identitet i mi smo dužni ovo čuvati“, rekla je Pajić.

Jutros je oko stotinu konjanika krenulo na put prema Oborcima, a među njima su i gosti iz Brčkog, Kozarca i Zenice.

Prema programu ovogodišnjih “513. dana Ajvatovice”, doček konjanika u Oborcima planiran je u 12.00 sati, nakon čega će se u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Šeherdžiku klanjati podne-namaz.

Konjanici će nastaviti put prema Donjem Vakufu, gdje se predaja bajraka i defile glavnom ulicom očekuje u 17.30 sati, javila je MINA. 

Podijeli ovaj članak