Forto o formiranju vlasti: Evo za šta je kandidat i na kojem nivou

3 min. čitanja

Kako protiče formiranje državne vlasti, hoće li na njega uticati jučerašnje napuštanje NES-a i Stranke za BiH, ali i dokle se stiglo u razgovorima za formiranje Vlade Kantona Sarajevo – pitali su još uvijek aktuelnog premijera Edina Fortu. Predsjednik Naše stranke otkriva da je ponovno kandidat za ovu poziciju, ali da je i kandidat Naše stranke za državnog ministra saobraćaja i komunikacija.

Forto u razgovoru za N1 poručuje kako se finaliziraju dogovori po pitanju sastava državnog Vijeća ministara. On još uvijek ne zna da li će se naći u ovom sastavu, iako jeste kandidat ispred Naše stranke za ministra saobraćaja i komunikacija.

Očekuje kako će kroz narednih nekoliko dana javnost po ovom pitanju konačno znati više.

Iako su formiranje vlasti na nivou države, nakon jučerašnjeg sastanka sa vrhom SNSD-a, napustile dvije stranke (Narodni evropski savez i Stranka za Bosnu i Hercegovinu) – Forto podcrtava da Naša stranka ostaje stabilna u koalciji sa Trojkom.

Za spomente dvije stranke koje su isticale da im je spetalo Dodikovo neodustajanje od ranije retorike ističe da su bili jako dobri pregovarači koji su znali šta rade, no dodaje: “Nismo se jučer probudili sa potpunom dominacijom SNSD-a u RS, nismo se odjednom probudili sa obilježavanjem devetog januara, povlačenjem pitanja o imovini. Dodik je u fokusu u 15 godina”.

Obećao je da će potezi koje će povlačiti nova državna vlast “biti veoma mjerljivi”, a o saradnji sa SNSD-om i HDZ-om dodaje “jedini način da saznamo jeste da probamo”.

Dok podcrtava da koalicija na državnom nivou ostaje jako stabilna, kratko se osvrnuo i na federalni nivo – gdje od NES-a i SBiH-a očekuje da “pokažu odgovornost, posebno u resorima za koje su pokazali interes”.

“SDA u KS je puno bolja opozicija od Naše stranke, a svako treba da radi ono u čemu je dobar”

Dodao je da u formiranju državne vlasti nastoje uspostaviti model poput onoga kojeg su postigli unutar trenutne kantonalne vlade u KS.

Pri tome, osvrće se i na SDA – koju je opisao kao “puno bolja opziciju od Naše stranke”, dodavši da očekuje da će “tako dobri biti i na svim nivoima vlasti, jer svako treba da radi ono o čemu je dobar”.

Pregovori za novu vlast u ovom kantonu još uvijek su u toku.

“Ima tu novih kolačića koji možda nemaju dovoljno povjerenje. Trojka je razvila jako dobru dinamiku – čak i kad se udaramo, znamo kako se udaramo. SBiH je sada u pregovorima također i pokazuje dozu opreza prema svima. Kada počnemo raditi, uvjerit će se da nema ništa skriveno”, naveo je.

Dodao je kako je dogovoreno da će premijer KS će biti iz Naše stranke i da je on ponovno kandidat za tu poziciju.

 

Podijeli ovaj članak