Fašizam dlaku mijenja, ali ćud ne

2 min. čitanja

Godina 2022. obilježena je protestima žena širom zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se izborile za sigurnije okruženje, poštivanje svojih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti. Upravo ovakvo stanje ugroženosti učinilo je obilježavanje 80. godišnjice Antifašističkog fronta žena Jugoslavije važnim za sve žene bivših republika zajedničke države.

AFŽJ je osnovan 1942. u Bosanskom Petrovcu, gdje je održano svečano obilježavanje na kojem su sudjelovale delegatkinje iz svih republika i pokrajina nekadašnje zajedničke države.

– Okupile smo se jer vjerujemo da su učesnice prve konferencije AFŽJ-a sanjale, borile se i ginule za društvo za kakvo se vrijedi boriti i danas: za svijet mira, jednakosti, slobode, solidarnosti, osnovnog blagostanja za sve, za društvo u kome će se čuti i jednako uvažavati i naši, ženski glasovi. Fašizam dlaku mijenja, ali ćud nikada, kazala je jedna od učesnica Sonja Lokar, aktivistkinja iz Slovenije.

Kroz dva događaja, svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu i konferenciju u Bihaću, oživljeno je sjećanje na borbu žena Jugoslavije protiv fašizma i na Antifašistički front žena kao jedinstvenu, emancipatorsku i najmasovniju organizaciju od 2. svjetskog rata do danas.

Program svečane ceremonije obuhvatio je obraćanja istaknutih borkinja za ženska prava i ravnopravnost, predstavljanje historije AFŽJ-a i umjetnički program: ženski hor Lire iz Banje Luke i pozorišna trupa iz Crne Gore koja je izvela multimedijalni program “Politička istorija žena Crne Gore”, nastao uz podršku UNDP-a, po tekstu Nataše Nelević, u režiji Marije Perović.

Događaje su organizovale i podržale Ženske platforme za razvoj Srbije, te njemačka Fondacija “Friedrich Ebert”.

Podijeli ovaj članak