Obrok za svakog učenika: Hrvatska ulaže 650 miliona eura za besplatnu hranu u školama

2 min. čitanja

U sljedećih nekoliko godina u prilagodbu i infrastrukturu osnovnih i srednjih škola, uključujući kuhinje i blagovaonice, planira se uložiti 650 miliona eura kako bi se učenicima omogućio besplatni obrok, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Stipe Mamić, javila je Hina.

Mamić je to rekao u Hrvatskom saboru tokom rasprave o dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kako bi svi osnovnoškolci od drugog polugodišta imali besplatan školski obrok.

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. u godišnjem iznosu od 544,2 miliona kuna, a besplatni obroci bit će osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola.

Zastupnici su pohvalili odluku da će svi osnovnoškolci od drugog polugodišta imati besplatan školski obrok. Oporba je, međutim, upozoravala da sve škole nemaju prostor i opremu za posluživanje hrane učenicima, nedovoljan broj osoblja koje će pripremati i posluživati hranu te na nedostatak kvalitetnih obroka u školama.

IDS-ov Emil Daus zauzeo se da se na meniju osnovnoškolaca nađu hrvatski proizvodi, posebice voće i povrće hrvatskih poljoprivrednika.

Mamić je, na upit SDP-ove Sabine Glasovac o problemu nedostatka prostora i opreme za posluživanje hrane, rekao da oni koji imaju status nositelja osnivačkih prava škola (grad, županija) trebaju naći način kako organizirati prehranu.

Ona se, pojasnio je, za one škole koje nemaju kuhinju ili blagovaonicu može organizirati tako da se osigura mjesto podjele hrane koja se može dovesti kuhanjem u nekoj drugoj školi, ugovaranjem privatnog davatelja usluga ili nekim kvalitetnim nutritivnim hladnim pogonom.

Podijeli ovaj članak