EU se oglasila povodom godišnjice genocida: Sjećamo se našeg neuspjeha, danas smo odlučniji

2 min. čitanja

Visoki predstavnik EU Josep Borrell i komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputili su danas zajedničku poruku povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Borrell i Varhelyi su kazali kako se Evropa sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu. Ističu kako su danas odlučni da budu bolji u odbrani mira i zaštiti života.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Prije 28 godina ispisana je jedna od najmračnijih stranica evropske historije. Suosjećamo u žalosti i boli sa porodicama žrtava i preživjelih žrtava srebreničkog genocida.

Evropa se sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu. Danas, dok rat ponovo bjesni na evropskom kontinentu, odlučni smo da budemo bolji u odbrani mira i zaštiti života.

I dok obilježavamo posljedice oružane agresije, Evropska unija ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao zemlja kandidat, budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji.

Pomirenje se jedino može graditi na istini, miru i pravdi. Negiranje genocida, historijski revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani. Vodeći politički dužnosnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da rade zajedno u izgradnji bolje budućnosti temeljene na dijalogu i međusobnom razumijevanju kako bi osnažili i odbranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija, saopćeno je.

Podijeli ovaj članak