Džaferović se sastao s novim ambasadorom OSCE-a: Odluka OHR-a selektivno štiti konstitutivne narode

2 min. čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ugostio je danas u nastupnoj posjeti šefa misije Organizacije za sigurnost i kooperaciju u Evropi (OSCE) u BiH Briana Aggelera.

Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH saopćila je da je na sastanku razgovarano o provedenim izborima i aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o ulozi OSCE-a u izbornom procesu.

U saopćenju se navodi da je Džaferović kazao da OSCE ima važnu ulogu u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, još od prvih izbora 1996. godine, pa sve do nedavnih izbora.

Džaferović je kazao da je OSCE sa svojim uredom zaduženim za izborni proces (ODIHR) dao značajan doprinos kreiranju “paketa integriteta“ kojim je unaprijeđena transparentnost izbornog procesa, te da treba nastaviti raditi u tom smjeru, kako bi se u potpunosti otklonile sumnje sa izbornog procesa.

Razgovarano je i o amandmanima na Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Džaferović je ponovio svoje snažno neslaganje sa nametnutim izmjenama, podcrtavši da one ne približavaju BiH principima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, a istovremeno štite selektivno konstitutivne narode, samo u Federaciji BiH, dok ne rješavaju potpunu obespravljenost Bošnjaka i Hrvata u entitetu Republika Srpska.

Džaferović je istakao i da OSCE ima kapacitet da snažno pomogne reforme u BiH, kroz koordinaciju saradnje unutar parlamenata, ekspertsku podršku, a naročito podršku reformi obrazovnog sistema.

Podijeli ovaj članak