Kajganić pred VSTV-om BiH: Jedini kandidat (ne)će biti glavni tužilac Tužilaštva BiH

4 min. čitanja

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine će na današnjoj sjednici donijeti odluku o imenovanju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Mlad i neiskusan

Jedini kandidat za ovu funkciju je Milanko Kajganić, koji je prije godinu imenovan za vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca.

Podsjećamo da je kandidat Miroslav Janjić odustao od kandidature, a iz utrke je ispala i tužiteljica Diana Kajmaković, koja se u međuvremenu našla na američkoj crnoj listi. Iako je VSTVBiH razmatrao opciju poništavanja konkursne procedure za izbor glavnog državnog tužioca i pokretanje nove, ipak je prijedlog da Kajganić bude jedini kandidat dobio većinu.

– Ranije smo zauzeli stav da nismo za proceduru sa samo jednim kandidatom, ali apsolutno nije bilo riječi o integritetu ili nepogodnosti kandidata Kajganića, pojasnio je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH.

Međutim, iako je predsjednik rekao da njegov stav zaista jeste da nije dobro ići s jednim kandidatom, do novog konkursa može doći samo ukoliko Kajganić ne dobije potreban broj glasova.

Od 1994. do 2006. godine Kajganić je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima – od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od početka 2007. do marta 2014. godine bio je zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH imenovan je 2014, a kada je prošle godine imenovan za v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, na sjednici VSTV-a je bilo onih koji su bili protiv, spočitavajući mu to što je mlad sa nedovoljno iskustva.

Međutim, on je već godinu na čelu Tužilaštva BiH, a za Oslobođenje je ranije kazao kako smatra da ta institucija ima kapacitete da se izbori sa svim izazovima.

Na pitanje da li je spreman procesuirati ključne političke figure u BiH, Kajganić je na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, odgovorio da on od politike nema ništa. Naglasio je da ga ne interesuje politička, nacionalna, etnička, rasna ili bilo kakva druga pozadina.

– Izvršilac krivičnog djela je za mene izvršilac krivičnog djela i to je moj posao. Tužilaštvo se drži zakona i samo tamo gdje imamo dovoljno dokaza, mi podižemo optužnicu. Sud odlučuje jesu li oni dovoljni i relevantni, rekao je.

Nepoložen ispit

Međutim, ključne političke figure u BiH Kajganić, za sada, ne procesuira, ali ga se sa jednom od njih, poslije održanih izbora, dovodi u vezu. Pripisuje mu se spašavanje Milorada Dodika, lidera SNSD-a, jer je, kako piše istraga.ba, Tužilaštvo BiH počelo hitne provjere protiv članova Centralne izborne komisije BiH zbog njihove naredbe o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske. Provjere se provode na osnovu prijave SNSD-a.

Sa druge strane, Tužilaštvo BiH je moglo i moralo reagovati na prvi pomen izbornih malverzacija u Doboju i još nekim mjestima, u kojima se izborne krađe ponavljaju iz ciklusa u ciklus.

Podijeli ovaj članak