Dodik o kandidatskom statusu za BiH: Riječ je o šaradi i o spekulaciji briselske administracije koja to radi zbog…

2 min. čitanja

Lider SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je danas pružanje kandidatskog statusa za BiH u EU poručivši da to nije dobro “jer evropski faktori pokušavaju da dajući taj status zadrže u BiH nelegalnog i lažnog visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu”.

– To nije pošteno, niti fer, već je riječ o šaradi, te o spekulaciji briselske administracije koja to radi zbog svojih igara i potreba – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare.

Nismo zainteresovani, kaže Dodik, da u BiH postoji visoki predstavnik, kao ni strane sudije.

– Christian Schmidt je nelegalan, lažan, nema nikakvog potencijala i prava, on je izmišljen i ne postoji, a BiH nema visokog predstavnika. Bilo kakve odluke Schmidta neće biti primijenjene sa aspekta Srpske, niti objavljene u Službenom glasniku Srpske – kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Naveo je da su Evropljani stalno govorili da treba sprovoditi reforme i evropske preporuke, pa da će iz BiH po dobijanju kandidatskog statusa automatski nestati OHR i strane sudije u Ustavnom sudu.

– Mi smo protiv njihovog ostanka i taj kandidatski status jeste ponuda koja nije fer, ako ostaje lažni visoki predstavnik i pomenute sudije. Ako je to namjera, onda mi ne možemo da prihvatimo s oduševljenjem takav jedan prijedlog, iako sve to ne možemo spriječiti – rekao je Dodik i naglasio da predstavnici Republike Srpske nikada neće biti za procese koji “znače skrnavljenje pozicije Republike Srpske i jačanje unitarne BiH”, već će “težiti očuvanju i vraćanju republičkih nadležnosti”.

Govoreći o ranijih 14 prioriteta Evropske komisije za napredak BiH na evropskom putu, Dodik je rekao da su tri potpuno nepotrebna i neprihvatljiva za RS, piše RTRS.

Podijeli ovaj članak