Trivić: Ne bih se sastajala s Putinom, rekla sam otovoreno i u NSRS – vi Rusiji ne možete pomoći!

3 min. čitanja

“Od njega (Milorada Dodika op.p.) je legitimno što je otišao u sred kampanje i slikao se sa Putinom i da mu je to bio dio kampanje. To je za njega legitimno, on ima taj pristup i tu priliku. Ja tu priliku nemam, ali vjerovatno i da imam tu priliku, to ne bih uradila, zato što smatram da je to neodgovorno prema svom narodu. Ja sam rekla otvoreno i u Skupštini RS, tu se ne treba svrstavati – vi Rusiji ne možete pomoći”, rekla je uz intervjuu za Euronews Srbija Jelena Trivić. 

Kandidatkinja opozicije za predsjednika entiteta RS ističe i da se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji, ali da Dodik nije došao sa vetom u Predsjedništvu BiH.

“Da je došao sa vetom, razgovarali bismo šta sa sankcijama, ali zaključci Narodne skupštine su komad papira. Pitanje o sankcijama Rusiji je teško pitanje, i na tu temu ne može da se govori u dnevnopolitičke svrhe. Onaj ko sjedi u Predsjedništvu BiH trenutno se ne oglašava na tu temu”, kaže Trivić.

Dodaje da bi se trebalo “u najvećoj mogućoj mjeri, koliko je mogući, oduprijeti pritisku za povinovanjem sankcijama koje je EU uvela prema Rusiji”.

“Da li je to moguće ili ne, trebaju reći oni koji čine vlast u BiH, tako da bi to trebalo izbjeći ako je moguće, ali ja nisam ta koja o tome odlučuje. Znam šta bi ljudi najviše voljeli čuti, da sam kategorički protiv, jer smo emotivno okrenuti prema Rusiji. Međutim, ako ne nepridruživanje sankcijama znači da ćemo dobiti neke sankcije iz EU, na primjer ekonomske, a 70 odsto izvoza iz RS se plasira ka EU, onda moramo razmisliti, i ne smijemo biti ni rusofil ni amerofili”, ističe Trivić. 

“Evropska unija je nama bliža i geografski i na svaki drugi način, i ekonomski – to je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, i u tom pogledu bi trebalo donositi teške odluke koje nije lako ni iskomunicirati, i nekome na prvu loptu nisu lijepe ili pitke, već su teške”, zaključila je Trivić.

Podijeli ovaj članak