Mulalić uoči derbija sa Veležom: Kada igraš sa ekipom protiv koje si igrao, nije loše da budeš malo pametniji drugi put

4 min. čitanja

Trener Plavih Edis Mulalić istakao je da ima određene kadrovske probleme uoči ovog meča.

“Čeka nas teška utakmica sa protivnikom koji ima dosta kvalitetne pojedince i veoma širok kadar. Amar u zadnje tri četiri utakmice ima veći izbor igrača, primijetio sam da koristi oko 5-6 igrača fiksno, a ostale stavlja prema domaćinstvu ili gostujućim utakmicama. U gostujućim malo defanzivnije igrače, a kod kuće malo kreativnije. U nekim stvarima mu i zavidim jer ima izbora i ima nekoliko varijanti može probati, mi to ne možemo. Malo smo i osakaćeni u pripremi utakmice sa zaštićenim godište, pet ih imamo, to su Gasal, Subašić, Beća, Muftić i Drina, koji je kažnjen sa tri žuta kartona, dok su Gasal i Subašić povrijeđeni, tako da smo ostali na dva igrača sa zaštićenim godištem i samim tim to nam i diktira sami sastav, ali hajde, nećemo plakati, imamo to što imamo, želim da se sutra prezentujemo kao i dosad, kao tim, da budemo hrabri kako onda kada mi imamo loptu, tako i kada je ona kod protivnika. Za šta će to biti dovoljno, vidjećemo sutra. Pratili smo Velež i oni su nas, pa vidjećemo”, započeo je Mulalić. 

Mulalić se osvrnuo i na prethodnu utakmicu sa Veležom u kojoj su Rođeni slavili 1:0.

Željezničar je tada poražen 3:1, ali u prvih 20 minuta utakmice imao je dvije dobre šanse da dođe do vodstva i okrene utakmicu u potpuno drugom smjeru. Mulalić smatra da je važno da njegovi igrači pokažu kako su nešto naučili iz tog meča.

“Jeste, otvorili smo utakmicu vrlo dobro, Gasal i još neko je imao šansu gdje smo mogli doći do vodstva, imali smo dvije situaicje u tranzicijama da povedemo i nismo uspjeli. Nekako smo slabi bili u sve tri linije, nismo bili kompaktni, nismo preuzimali odgovornost i onda te u takvim situacijama Velež, koji na svakom mjestu ima dva kvalitetna igrača, kazni. To je jasno i neminovno, nakon toga smo to analizirali i izdigli se iz te situacije. Kad igraš sa protivnikom protiv kojeg si igrao, ne bi bilo loše da si malo pametniji drugi put”, istakao je Mulalić

Trener Željezničara smatra da će utakmicu odlučiti dnevna forma.

“Digli smo formu, ali nema pravila. Mislim da će dnevna forma odlučiti rezultat, taj dan, bioritam kakav imaš, kako si se nakon Kupa uspio regenerisati, da li imaš igrača koji mogu da zamijene one koji su u Kupu igrali. Mi smo protiv Budućnosti igrali maltene u najboljem sastavu jer smo morali, riječ je o kvalitetnoj ekipi iz Prve lige Federacije, a nama je stalo da prođemo i što se tiče renomea kluba i svega. Ja kad sam bio igrač volio sam non stop igrati. Intenzitet treninga je manji, uđeš u ritam i nekad ti je lakše igrati non-stop. Mislim da smo za to spremni, a sad što nemamo širinu i ne možemo probati ono što bi inače mogli da probamo, to je drugo. Imaš šta imaš, šuti, poklopi se, radi, namještaj, ispravljaj, bodri, diži pa šta Bog dadne”, rekao je Mulalić.

O tome kome će biti teže sutra, njemu ili Amaru Osimu kao njegovom bivšem treneru, Mulalić nije puno precizirao.

“Amar mi nije bio saigrač, nisam toliko star ja, a nije ni Amar. Kome će biti teže? Utakmica se mora odigrati, ona je prvenstvena i obojica želimo osvojiti tri boda, nemam tu šta puno reći. Amar je najtrofejniji trener u BiH i tu prestaje sva priča oko kvaliteta njega samog. E sad, kome će biti teže ili lakše… to je teško reći”, zaključio je trener Plavih.

Podijeli ovaj članak