DANAS VIŠE OBLAČNOSTI PRIJE PODNE

5 min. čitanja

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini je umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan Sedlo i Sokolac 12; Drvar i Sarajevo 13; Bugojno i Zenica 14; Bihać 15; Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla 16; Bijeljina, Livno i Zvornik 17; Doboj 18; Široki Brijeg i Trebinje 20; Neum i Stolac 22; Mostar 23°C.

Danas u Bosni više oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. U Hercegovini prolazno više oblačnosti dio prije podneva. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22°C.

U srijedu, 27.09.2023., u Hercegovini sunčano. U Bosni mala do umjerena naoblaka, s tim što će dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.
U četvrtak, 28.09.2023., u Bosni i Hercegovini preovladavaće pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, na jugu zemlje do 29°C.
U petak, 29.09.2023., u Bosni i Hercegovini stabilno i sunčano vrijeme uz malo oblaka. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.
U subotu, 30.09.2023., sunčanije prije podne. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. U drugoj polovini dana se očekuje naoblačenje. Tokom noći na nedjelju rijetko u Bosni može pasti malo kiše. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.

Stanje na cestama

Završeno je čišćenje većeg odrona i uspostavljeno saobraćanje kod mjesta Ograjina na magistralnom putu M-17 Žepče-Golubinja. S obzirom da su se na ovoj lokaciji za vrijeme obustave (od 03 sata) formirale duže kolone, molimo vozače da u nastavku putovanja voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, te preko planinskih prevoja vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća naizmjenično (postavljeni semafori). Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakog dana (osim nedjelje)  od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje i Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na području planinskog prevoja Komar (M-5 Travnik-Donji Vakuf) danas od 15 do 22 sata moguće su kraće obustave u trajanju od 3 do 5 minuta zbog snimanja TV serije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Podijeli ovaj članak