Čović ponovo stao uz Dodika: Zalažem se za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

2 min. čitanja

Završen je sastanak u Konjicu između političkih predstavnika stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ-a BiH. Medijima se obratio i lider HDZ-a Dragan Čović.

On je još jednom stao na stranu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a. Poručio je kako se zalaže za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– Zalažem se za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Moramo prepoznati sve što nas danas opterećuje, sastanak je bio više nego koristan. Što se mene tiče, ostvareno je ono zbog čega sam došao. Bez razgovora nema rješenja, naše partnerstvo nije još dovoljno jako da može odgovoriti na sve izazove. Ko tumači Ustav BiH i da li je nešto u skladu sa Ustavom ili nije? Druga je stvar šta biste vi željeli ili ja od onoga što je na terenu. BiH ima vrlo jasan svoj ustavni okvir, idemo ga poštivati. Da li se nekom sviđa ili ne, to je nešto drugo, istakao je Čović.

Na pitanje novinara za mišljenje o odluci NSRS-a o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH, Čović je izbjegao dati direktan odgovor. 

– Poštujem Ustav BiH. Pročitajte te dokumente, kazao je, te dodao:

– Razgovarali smo o svim drugim problemima koji čine 14 prioriteta, jedan od njih je Ustavni sud i sudije. Govorili smo da je naš put evropski put i da nema alternative. Nadamo se da će gospođa Eichorst doći u narednih 15 dana da kažemo da su to teme koje se ne mogu izbjegavati.

Podijeli ovaj članak