Christian Schmidt ekskluzivno s Vildanom: Referendum neće se održati

2 min. čitanja

Hans Christian Friedrich Schmidt, poznat kao Christian Schmidt, trenutno obavlja funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Sa zvanjem pravnika koji je imao bogato iskustvo u advokaturi, Schmidt se aktivno uključio u politiku još od studentskih dana. U svojoj rodnoj općini Obernzenn je 1984. godine izabran za vijećnika, a također je bio i član okružnog vijeća. Međutim, Schmidt je postigao impozantnu političku karijeru u Njemačkoj, gdje je obavljao funkciju saveznog ministra, člana Bundestaga i parlamentarnog državnog sekretara u nekoliko navrata. Tokom svoje karijere, on je bio posebno uključen u pitanja hrane, odbrane i vanjskih poslova te je njegov rad bio usko povezan sa Balkanom. Prvi put je bio izvjestilac za naše prostore još za vrijeme kancelara Helmuta Kohla.

Kada je došao na funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, očekivali smo da će poduzeti akciju. Međutim, kada je to učinio, uslijedila je reakcija. Naime, domaće političke snage su se godinama dogovarale oko izbornog zakona, ali nisu uspjele postići dogovor. Kao odgovor na intervenciju visokog predstavnika, organizirani su protesti u Sarajevu. S druge strane, iz Banje Luke su uslijedili napadi na Schmidt-a, a čak su mu prijetili i hapšenjem ako se slučajno pojavi u tom gradu. Međutim, Schmidt nije odustao i nedavno je posjetio Banju Luku gdje se susreo sa biskupom Komaricom. Također, nedavno je gostovao i u podcastu “Direktno sa Vildanom Selimbegovićem” u kojem je govorio o svojim iskustvima.

Ukoliko želite saznati više o svemu tome, večeras u 19 sati možete pogledati intervju sa Schmidt-om na YouTube-u, Apple Podcasts-u, Google Podcast-u, Deezer-u, Spotify-u, Podcast Index-u, Amazon Music-u, TuneIn + Alexa, Podcast Addict-u, Podchaser-u, Pocket Casts-u, Listen Notes-u i Player FM-u. Ne propustite ovo zanimljivo i informativno gostovanje!

Podijeli ovaj članak