Borenović negoduje: Umjesto stranaca, iz Ustavnog suda otjerani Srbi, ni FBiH ne primjenjuje odluke

3 min. čitanja

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je održao konferenciju za medije povodom aktuelnih dešavanja vezano za donošenje zakona o neprihvatanju odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj.

“Naš stav je poznat, rad i odlučivanje bez Srba u Ustavnom sudu BiH je neprihvatljivo, neustavno i antidejtonsko, štetno za Republiku Srpsku, ali i za BiH”, izjavio je Borenović.

Međutim, smatra da je donošenje odluke u NSRS-u vjerovatno samo način Milorada Dodika da pregovara o političkim pozicijama sa koalicionim partnerima u BiH.

“Na žalost, svjedočimo već viđenom scenariju busanja u prsa i donešenju zaključaka, odluka i zakona na posebnim sjednicama NS Republike Srpske, koji se ne provode i ne dovode do rješavanja važnih pitanja, kao što je i reforma Ustavnog suda BiH. Plašim se da je u pitanju ponovo neka vrsta političke trgovine unutar vladajuće bh. strukture, nekog novog imenovanja, raspodjele budžetskih sredstava, kupovina zgrade i slično”, dodao je Borenović.

Borenović je istakao da danas imamo “jedno potpuno nevjerovatno i paradoksalno stanje”, a to je da su umjesto stranaca, Srbi ti koji su “izbačeni” iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, “kako neustavnim promjenama pravila rada Ustavnog suda tako i odlukom Dodikove većine”.

“Činjenica da se mnoge odluke Ustavnog suda ne primjenjuju ni u FBiH, daje još veći značaj našoj inicijativi da se zaustavi proces donošenja odluka u zajedničkim institucijama dok se odmah ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH, sa strukturom i načinom rada koja odgovara dejtonskim principima”, rekao je Borenović.

“Svako rješenje koje podrazumijeva da devet sudija Ustavnog suda dolazi iz RS i FBiH na način da jedna trećina dolazi iz RS, a dvije trećine iz FBiH je prihvatljiva za PDP pod uslovom da u okviru kvoruma za odlučivanje mora da bude najmanje jedan sudija iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan iz svakog entiteta”, rekao je Borenović i dodaje da je odluka vladajuće koalicije na ad-hoc Kolegijumu da ne podrži Zaključak PDP-a kojim se traži da predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH opredijelio poslanike PDP-a da ne učestvuju u glasanju.

Podijeli ovaj članak