Zrinjski ima 56,6 posto šanse da dočeka evropsku jesen

3 min. čitanja

Zrinjski, aktuelni prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine, prema ELO simulacijama ima šanse za igranje grupnu ove sezone u Evropi 56,6 posto, od čega za Ligu prvaka 0,3 posto, Evropsku ligu 10,4 posto te za Konferencijsku ligu 46 posto, tvrdi italijanski analitičar Lorenzo Carli.

Zrinjski, kao državni prvak, evropski put kreće od prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, gdje će igrati protiv armenske Urarte.

Ako preskoče prvu stepenicu, odnosno u prvom kolu eliminiraju armenski tim, druga prepreka Mostarcima bit će Slovan (Slovačka) ili Swift Hesper (Luksemburg). Zrinjski bi bio domaćin u prvoj utakmici.

Podsjetimo da je Slovan prošle sezone zaustavio Zrinjski u play-offu Konferencijske lige i to poslije drame u Slovačkoj i izvođenja penala.

Plemići će u startu dobiti najviše novca od UEFA-e. Za titulu prvaka BiH prema prošlosezonskom nagradnom fondu Mostarce sleduje 260.000 eura, a za nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka dodatnih 100.000 eura

Eventualna eliminacija na startu kvalifikacija za Ligu prvaka nije kraj evropskog puta Zrinjskog, s obzirom na to da bi u tom slučaju ekipa Krunoslava Rendulića bila prebačena u drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu. U slučaju da “zapne” na prvoj stepenici, u Zrinjskom bi zaradili dodatnih 450.000 eura, što bi značilo i zaradu od ukupnih 810.000 eura.

Ako prođe prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka bh. prvak ima zagarantovano mjesto u play-offu Konferencijske lige i minimalnu zaradu od 1,4 miliona eura. Mjesto u grupnoj fazi trećeg po jačini evropskog takmičenja garantuje nešto više od 3,3 miliona eura prihoda.

–  ELO model koristi se u puno sportova, a danas čak i investicijske kuće, banke i financijske institucije rade svoje projekcije za sportska takmičenja koje se baziraju na ELO modelu. Simulacije nisu nužno korisne za jednu utakmicu, već kakve su vjerojatnosti kroz cijeli turnir da neka ekipa osvoji naslov – rekao je Globan.

 

#UCL #ChampionsLeague simulations of the Qualifying rounds using @clubelo ratings. 52 teams involved, 42 domestic champions????and 10 non-champions???? Probabilities of reaching the group stage of the 3 European Competitions (thanks @UefaRankings for reviewing the code) pic.twitter.com/E4CDAZDBPl

— Lorenzo Carli (@lorenzo_carli83) June 29, 2023

Podijeli ovaj članak